službena posjeta

Ivanić- Vujanović: Nema otvorenih pitanja između BiH i Crne Gore

dff
06.03.2017.
u 12:31

 Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kazao je danas u Sarajevu nakon susreta s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti BiH, da ove dvije susjedne zemlje nemaju otvorenih pitanja.

Mišljenja je da su odnosi BiH i Crne Gore najbolji mogući u regiji, a posebno je podsjetio da su one prve potpisale Sporazum o granici bez većih problema, a zajednički su im i pogledi ka budućnosti.

Ivanić je još potvrdio da bi se trebalo raditi na uspostavljanju zajedničkih kontrola čime bi se dodatno pokazali dobri odnosi dvije zemlje.

Izrazio je nadu da će uskoro biti potpisan i sporazum o socijalnom osiguranju od kojeg će najviše koristi imati građani BiH i Crne Gore.

Dodao je da je Crna Gora napravila značajne iskorake u ekonomskom smislu, a posebno kada je u pitanju približavanje Europskoj uniji, nazivajući Crnu Goru pokretačem cijeloj regiji ka tom smjeru.

Na sastanku je razgovarano i o jadransko-jonskoj cesti te gasovodu iz Azerbejdžana koji je trebao proći ovim prostorom, a izražena je i nada za unapređenje odnosa dvije zemlje u svim oblastima, od kulture do ekonomije.

Vujanović je također istaknuo da je potpisivanje Sporazuma o granici između Crne Gore i BiH, prvog takvog nakon disolucije Jugoslavije, pokazatelj da se takvo pitanje može riješiti međusobnim dogovorima.

Crnogorski predsjednik je podvukao da će ova zemlja podržavati BiH na europskom putu, ali je naglasio i da podržava priključenje BiH NATO-u.

- Članstvo u NATO-u znači veći sigurnost i ima značajnu ekonomsku dimenziju. To znači više investicija, bolji kreditni rejting, veći broj turista i veće ekonomske efekte - naglasio je Vujanović, izražavajući nadu da će na idućem Summitu NATO-a Crna Gora službeno postati članica tog savez.

Ocijenio je da je potrebno dijalogom rješavati odnose među zemljama, posebno zbog činjenice da u regionu svi prošlost doživljavaju drugačije.

Nakon susreta s predsjedatelj i članovima Predsjedništva Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem predviđeno je da se Vujanović susretne s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Drugog dana posjete, 7. ožujka, najavljeno je da će Vujanović posjetiti Staru pravoslavnu crkvu Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, Gazi Husrev-begovu džamiju, Katedralu Srca Isusova i Sinagogu - Muzej Јevreja BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije