S Tuskom, Hahnom i Tajanijem

Ivanić: U ovom trenutku postoji dovolјno potpore za BiH, koju ne smijemo izgubiti

22.06.2017.
u 16:37

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas u Bruxellesu u odvojenim susretima s predsjednikom Vijeća Europske unije Donaldom Tuskom, europskim povjerenikom za proširenje Johanesom Hahnom i predsjednikom Europskog parlamenta Antonijom Tajanijem. 

Bilateralni susreti Mladena Ivanića s europskim dužnosnicima održani su tijekom proširenog summita Europske pučke stranke. Teme razgovora bile su politička situacija u BiH i regiji i koraci koje BiH treba napraviti na europskom putu.

Ivanić je pozvao predsjednika Vijeća Europske unije Donalda Tuska i ostale europske dužnosnike da Europa bude prisutnija u BiH.

”Svaka vrsta potpore koja BiH treba na putu približavanja Europi je dobrodošla i to će svakako doprinijeti ubrzanju njezinog europskog puta”, rekao je Ivanić. Naglasio je da su današnji razgovori sa svim predstavnicima Europske unije bili više nego korisni.

”Upućena nam je vrlo jasna poruka da ne smijemo propustiti ovu prigodu. U ovom trenutku postoji dovolјno potpore za BiH, koju ne smijemo izgubiti. U protivnom, u nekoliko narednih godina nećemo imati prigodu da dobijemo status kandidata”, rekao je Ivanić.

On je naglasio da je naša obveza da sve što smo preuzeli kao zadatak iz Reformske agende dovedemo do kraja.

”Također, očekuje se da pošalјemo odgovore na sva pitanja iz Upitnika Europskog povjerenstva, kako bi krajem ove ili početkom slјedeće godine Europa mogla da se izjasni da smo zaslužili status kandidata. Ako zakasnimo, izgubit ćemo šansu. Sve je u našim rukama, a ja se nadam da će biti dovolјno političkog konsenzusa da sve obveze i završimo”, rekao je Ivanić.

Glavna poruka koja je BiH poslana sa summita Europske pučke partije je da Europska unija mora biti prisutnija i da je to obostrani interes. Također, sa summita je poručeno da bi, u slučaju da se ne bude dalјe razvijala, Europska unija mogla da se suoči s problemom novih migranata, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije