predsjedatelj predsjedništva BiH

Ivanić razgovarao u Jerusalemu s predsjednikom izraelskog parlamenta

asada
14.03.2017.
u 20:15

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji s delegacijom BiH boravi u službenoj posjeti Izraelu, razgovarao je danas u Jerusalemu s predsjednikom izraelskog parlamenta (Knesset) Yulijem Edelsteinom o aktualnoj političkoj situaciji u dviju zemlјe, kao i regiji Balkana i Bliskog istoka.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik izraelskog Knesseta konstatirali su da su odnosi BiH i Izraela dobri i da postoji dobra suradnja na parlamentarnom nivou, ali i odlična šansa za unapređenje bilateralnih odnosa i razmjenu iskustava.

Sugovornici su konstatirali da postoji obostrani interes za unapređenje suradnje i u oblasti polјoprivrede, turizma i savremenih informacionih tehnologija.

Predsjedatelj Ivanić informirao je predsjednika Knesseta o brojnim izazovima s kojima se BiH suočava od završetka rata, kao i o koracima koje čini na putu približavanja Europskoj uniji.

Predsjednik izraelskog parlamenta Yuli Edelstein informirao je Ivanića o situaciji u svojoj zemlјi i poželio BiH uspjeh na putu ka Europskoj uniji.

Ivanić je danas obišao i Memorijalni centar za jevrejske žrtve holokausta tijekom Drugog svjetskog rata ”Yad Vashem” u Jerusalemu, te položio vijenac u Sali sjećanja, kao i na obilјežje logora Jasenovac. Rekao je da je ovaj muzej, koji svjedoči o istreblјenju šest milijuna Jevreja tijekom Drugog svjetskog rata, upozorenje da se zlo ne smije ignorirati ni zaboraviti, jer uvijek može da se ponovi.

- Vrlo je važno da se vratimo poštovanju drugih i elementarnim lјudskim vrijednostima, kao i spremnosti na kompromis. Mi u BiH ovdje možemo da naučimo dokle isklјučivost i mržnja mogu da dovedu - kazao je Ivanić.

Tijekom boravka u Jerusalemu predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio se i predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa, među kojima su brojni univerzitetski profesori, predstavnici diplomatskog kora i ugledni predstavnici javnog života Izraela.

Predstavnike Svjetskog jevrejskog kongresa zanimala je aktualna politička situacija i odnosi u postdaytonskoj BiH i regiji, kao i odnosi BiH i Europske unije.

Za večeras je planiran sastanak s poslovnim lјudima Izraela.

Delegacija BiH, na čelu s predsjedateljem Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, boravi u službenoj posjeti Državi Izrael i Državi Palestina.

Tijekom posjete Izraelu, delegacija BiH će se sastati i s premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom obrane Avigdorom Liebermanom.

Tijekom boravka u Državi Palestina, delegacija BiH će se sastati s predsjednikom Države Palestina Mahmoudom Abbasom i Komitetom za pregovore.

Posjetom je predviđen i sastanak s palestinskim vjerskim dužnosnicima i polaganje vijenca u Mauzoleju Yassera Arafata.

U delegaciji su, osim predsjedatelja bh. predsjedništva Mladena Ivanića, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i predstavnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić - priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije