Ivanić u Makedoniji

Ivanić: Neophodno da sve tri strane u BiH budu spremne na kompromis

Mladen Ivanić
Foto: N1
1/2
19.04.2017.
u 17:44

Ivanić je informirao Ivanova o aktualnoj političkoj situaciji u BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas u odvojenim susretima u Skopju s predsjednikom Republike Makedonije Đorđem Ivanovim i predsjednikom Vlade Emilom Dimitrijevim.

Teme razgovora bile su aktualna politička situacija u dvije zemlje, stanje u regiji i bilateralni odnosi BiH i Makedonije, koji su ocijenjeni izuzetno prijateljskim i najboljim primjerom uspješne suradnje i međusobnog razumijevanja na Balkanu, bez ijednog neriješenog pitanja, javlja N1. 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik i premijer Republike Makedonije suglasili su se i da obje zemlje imaju zajednički cilj, a to je europski put i BiH i Makedonije.

Sugovornici su zaključili da je ekonomsku suradnju dvije zemlje potrebno dodatno pojačati. Razgovarano je i o otvaranju izravne zračne linije Skopje-Sarajevo i detaljima u vezi s pripremom sporazuma o međusobnim putovanjima bez osobne iskaznice. 

Ivanić je obavijestio Ivanova i o brojnim gospodarskim i kulturnim aktivnostima BiH koje su planirane ove godine u Makedoniji, što bi, sve zajedno, trebalo dodatno unaprijediti suradnju dvije zemlje.

Ivanić je informirao Ivanova o aktualnoj političkoj situaciji u BiH. Ivanić je rekao da je Predsjedništvo BiH u ovom mandatu uspjelo napraviti mnogo ozbiljnih koraka unaprijed, među kojima je podnošenje aplikacije za kandidatski status u Europskoj uniji i postizanje suglasnosti u vezi s dokumentom ”Pregled obrane”.

Ivanić je ipak podsjetio i na posljednje političke događaje u BiH, te tenzije koje su stvorene otvaranjem nekoliko pitanja iz prošlosti.

Ivanić je naglasio da je neophodno da sve tri strane u BiH budu spremne na kompromis i da je samo tako moguće ubrzati europski put BiH, te da bi se kao dio šire europske obitelji BiH manje bavila unutarnjim razlikama. Ivanić je rekao da BiH očekuje da, ubrzo nakon što odgovori na pitanja iz Upitnika Europske komisije, dobije kandidatski status, najkasnije 2018. godine.

Kada je u pitanju situacija u Republici Makedoniji, Ivanić rekao je kako je uvjeren da će Ivanov napraviti najbolji mogući potez koji bi mogao da dovede do stabilizacije političkih prilika u Makedoniji. Ivanić je naglasio da svako političko rješenje koje bi potencijalno jednu zemlju dovelo u ovisnost od druge zemlje nije dobro i da takva rješenja treba izbjegavati.

Ivanov je informirao je Ivanića o političkim događajima u Makedoniji nakon prijevremenih parlamentarnih izbora i o problemima u formiranju Vlade. Ivanov je rekao da bi pažljivijom retorikom i nemiješanjem drugih zemalja u unutarnje političke odnose bile smanjene tenzije u regiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije