predsjedatelj predsjedništva BiH

Ivanić na summitu u Istanbulu: BiH potrebna podrška svih

ASDF
05.04.2017.
u 14:09

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio se danas sudionicima 20. euroazijskog ekonomskog summita u Istanbulu.

Ivanić je govorio o globalnim političkim pitanjima, ali i o izazovima s kojima se suočava BiH na unutarnjem planu.

- Osim globalnih, BiH ima i svoje interne izazove. Ipak, 22 godine poslije rata primjećuje se značajan napredak i BiH je vjerovatno jedan od najuspješnijih primjera mirovne intervencije međunarodne zajednice - rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH, na summitu, čiji je ovogodišnji naziv "Humanost na raskršću”.

Ivanić je naglasio da je BiH potrebna podrška svih i to ne da se o BiH stalno govori kao o problemu i da tema razgovora bude isklјučivo rješavanje tog problema, već da i sama ravnopravno sudjeluje u rješavanju regionalnih pitanja.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH osvrnuo se i na dešavanja na svjetskoj političkoj sceni, Brexit, ulogu nove američke administracije, kao i ulogu Rusije koja nastoji da osigura sigurnost u svom okruženju.

- Postavlјa se pitanje kako da se postave male zemlјe u ovim uslovima. Moderni svijet je pun izazova – sigurnost, migranti, nedovolјni kapaciteti za individualno rješavanje ovih problema. Zato nam je potrebna zajednička aktivnost - rekao je Ivanić.

Tijekom dvodnevnog summita u Istanbulu razgovarat će se i o temama kao što su održiva energija, telekomunikacije, razvoj transporta, problemi s kojima se susreće Europska unija…

Na summitu sudjeluje i predsjednici Makedonije i Albanije, zamjenik premijera Turske Mehmet Şimşek, visoki predstavnik UN-a za Savez civilizacija Nassir Abdulaziz Al-Nasser, brojni ministri i predstavnici poslovne zajednice.

Iz BiH summitu u Istanbulu prisustvuju i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar civilnih poslova Adil Osmanović, kao i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?