Proslavljeni nogometaš Hajduka i reprezentacije

Ivan Gudelj održao poučno predavanje zatvorenicima

28.04.2022.
u 20:13

Kako nastaviti život kad vam se cijeli svijet sruši kao kula od karata; kako se u toj situaciji boriti sam sa sobom; kako preokrenuti rezultat u već izgubljenoj utakmici; ima li života i nakon trenutka kada zbog određenog djela budeš usmjeren na Dom? Ta i mnoga druga pitanja postavljali su tijekom radionice štićenici Odgojno-popravnog doma i maloljetničkog zatvora u Orašju Ivanu Gudelju, svojedobno jednom od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, danas povjereniku Svjetske zdravstvene organizacije, piše Večernji list BiH.

Cilj je bio da maloljetni prijestupnici čuju inspirativnu priča koja im može postati i životna ideja vodilja. Gudelj je iskreno i bez zadrške opisao svoj životni put u kojem, kaže, nikada nije odustao i nije se predao zbog bolesti, već je disciplinom i ustrajnošću postao primjer snage duha.

Teret stigmatiziranosti

- Imao sam dosta predavanja ne samo o nogometu već o životu, no ovo je doista poseban posjet. Ovi mladi ljudi susreću se s izoliranošću i imaju svojevrsni teret stigmatiziranosti i odbačenosti. I ja sam prošao taj put, a želim im poslati poruku da se sve može pobijediti ako uistinu nađete snagu duha i prijateljstva i svega što je pozitivno. Život je pun uspona i padova, život donosi i puno sreće, pa sam naučio cijeniti svaku sekundu. Danas znam da se moj trnoviti put isplatio, što me čini neizmjerno ponosnim - kazao nam je Gudelj u Orašju.
Ivo Jelušić, voditelj Odgojno-popravnog doma i maloljetničkog zatvora u Orašju, smatra da je Gudeljev posjet važan jer je poticajan za štićenike. - Želimo poručiti našim štićenicima da i kada pokleknu, uvijek ima izlaz, a to je pozitivan smjer - kazao je Jelušić. U Odgojnog-popravnom domu u Orašju boravi oko 20 štićenika i maloljetnih zatvorenika kojima je izrečena odgojna mjera od šest mjeseci do 4 godine. Sveobuhvatno prate njihov boravak kako bi im korigirali ponašanje i po izlasku iz ustanove bili na korist i sebi i zajednici.
- Mi znamo njihove kušnje i stavljamo ih u takve situacije da odu u grad ili kući, ali moraju poštovati pravila jer znaju i to da, ako ih ne poštuju, čekaju ih nove mjere pri povratku - kaže Jelušić.

Ivanova igra

U Domu su zajedno pogledali i "Ivanovu igru" dokumentarni biografski film koji je puno više od dokumentarca o sportskim uspjesima i bolesti. Posebno je to slučaj danas u vremenu pandemija i ratnih strahota u okruženju, jer je zaustavio život na koji smo navikli, baš kako je 1986. virus hepatitisa B preko noći prekinuo uspon mladog igrača te mu zauvijek promijenio život.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije