Najstarija umirovljenica u Mostaru

Iva (88): Nisam išla u školu, učila sam čitati dok sam čuvala stado

21.12.2017.
u 13:30

Udruga umirovljenika “Neretva” iz Mostara svake godine tradicionalno u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana dijeli darove, a ove godine su za svoje štićenike pripremili 130 poklon-bonova u vrijednosti od 20 KM i 30 poklon-paketa koje je Povjerenstvo Udruge, koje se sastoji od 20 povjerenika podružnica Udruge, dodijelilo najugroženijim umirovljenicima. Poseban poklon-bon u vrijednosti od 50 KM ove godine dodijelili su osamdesetosmogodišnjoj Ivi Aničić iz Bijelog polja. Jučer su obitelj Aničić posjetili i uručili ovaj simbolični iznos najstarijoj umirovljenici povjerenik udruge za područje Bijelo Polje Zdravko Sesar, Stojan Livaja, predsjednik Upravnoga vijeća Udruge i predsjednik Povjerenstva za dodjelu humanitarne pomoći Udruge Ljubo Pavac te ekipa Večernjeg lista.

Mnogobrojna obitelj

Iva Aničić početkom ove godine postala je potpuno ovisna o pomoći svoje obitelji. Nekad vrlo aktivna Iva, redovito je posjećivala mise i pomagala starijima od sebe. Za razliku od mnogih umirovljenika koji žive sami, za Ivu se brine njezina mnogobrojna obitelj, najmlađi sin Ivan, nevjesta Adela i njihovih četvero djece. Iva ponosno kaže da odgojila petero djece, a od njih je dobila desetero unučadi i osmero praunučadi. Sjeća se vremena kada je živjela u Raškoj Gori. “Napravila sam tri kuće. Jednu je pruga srušila, drugu jezero. Nas je muka ovdje dotjerala. Jezero. Voda. Ovdje se još nisam navikla”, svjedoči Iva. Kaže da nikad nije radila u poduzeću, ali je 1948. radila u silosu jer se to u “ono vrijeme” moralo, starija sestra se udala tako da je ta dužnost dodijeljena njoj. U školu nije išla, sama je naučila čitati i pisati. “Bila sam pastirica petnaest godina, nisam u školu išla nego u sam skrivala bukvar u torbi i čitala dok sam čuvala stado. Morala sam ga skrivati jer mi je mama govorila da će mi vuk pojesti stado dok budem čitala”, objašnjava Iva. Najteže joj pada što više ne može ići na misu, a kroz šalu kaže da su joj ljudi govorili da se više ni misa bez nje ne može održati.

Rad Udruge

Udruga “Neretva” financira se iz članarina koje su nekad iznosile 1 KM, a sada iznose 2, te od humanitarne pomoći i donacija. U sklopu svojih mogućnosti pokušavaju najstarijim pripadnicima društva uljepšati svakodnevicu i učiniti da se osjećaju manje usamljeni. “Jednostavno želimo da naši članovi osjete da nisu sami, posebno pred blagdane, a mnogo je onih koji su sami i kojima treba pomoć, a obitelj Aničić je izuzetak jer naše društvo sve više zaboravlja stare i nemoćne, koji su većinu svog života radili i stvarali ovu državu”, rekao je Stojan Livaja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?