POSEBNO PRŽENI KRUMPIRIĆI

Istraživanje pokazalo: Pržena i masna hrana može povećati šanse za depresiju i anksioznost

krumpir
Shutterstock
28.04.2023.
u 08:24

U zasebnom su radu istraživači to pokazali s ribom zebricom koju su na dulje vrijeme izložili kemikaliji koja je prisutna u većini najnezdravije pržene hrane.

Svi znamo da nam masna i prerađena hrana ne čini dobro, a nedavno je istraživački tim iz Hangzhoua u Kini otkrio i da njena česta konzumacija; posebice konzumacija prženih krumpirića; rizik za obolijevanje od anksioznosti povećava za 12, a od depresije za sedam posto.

"Veza između depresije i anksioznosti i pržene hrane najizraženija je među mladima, a posebno mladim muškarcima", objasnili su istraživači u časopisu PNAS, a  kažu i kako ovi rezultati otvaraju i put prema mogućnosti smanjenja konzumacije pržene hrane u korist mentalnog zdravlja. časopisu PNAS.

Studija je tijekom 11,3 godina proučavala 140.728 ljudi, a nakon isključivanja sudionika kojima je depresija dijagnosticirana unutar prve dvije godine, kod onih koji su često konzumirali prženu hranu zabilježeno je 8.294 slučajeva anksioznosti i 12.735 slučajeva depresije. Najgorima su se tako pokazali prženi krumpirići, za koje je utvrđeno da na psihu utječu više nego npr. bijelo pohano meso.

- Studija je također otkrila da su sudionici koji redovito u danu konzumiraju više od jedne porcije pržene hrane najčešće mlađi muškarci - rekao je osnivač True Health Initiative.dr. David Katz koji u njoj nije sudjelovao. "Možemo pretpostaviti da ta hrana povećava šansu za oboljenje od depresije, no možemo krenuti i u suprotnom smjeru; pa reći da se depresivni ljudi s anksioznošću češće okreću masnoj i prženoj 'hrani za utjehu'.

"Oni s prikrivenim simptomima tjeskobe i depresije mogli bi se isto tako okrenuti utješnoj hrani kao načinu samoliječenja", dodao je, no za sada je, kaže, sigurno da loša i nezdrava hrana mogu pogoršati raspoloženje i stanje mentalnog zdravlja općenito. Razlog je, tvrdi, akrilamid, kemikalija koja nastaje tijekom procesa prženja, a koja je, čini se, kriva za veći porast tjeskobe i depresije.

U zasebnom su radu istraživači to pokazali s ribom zebricom koju su na dulje vrijeme izložili spomenutoj kemikaliji, a otkrili su da je ta izloženost uzrokovala da više boravi u tamnim zonama unutar akvarija, što je kod riba uobičajeni znak veće anksioznosti. Izložene su zebrice pokazale i smanjenu sposobnost istraživanja svojih akvarija i druženja jer nisu plivale blizu drugih zebrica, iako je poznato da svoja jata formiraju samo s pripadnicima iste vrste. "Zebrice su odabrane jer se već znalo da su osjetljive na toksičnost akrilamida i jer su njihovi bihevioralni odgovori na anksioznost uspostavljeni i dosljedni", rekao je Katz.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?