dobro je znati

Istraživanje pokazalo: Krumpir nije uvijek loš za vas - sve je u pripremi!

krumpir
Shutterstock
29.12.2022.
u 09:30

Istraživači su ispitali i odnos konzumacije krumpira i učestalosti dijabetesa tipa 2

Nova studija tvrdi da krumpir zapravo i nije tako loš kao što ga se predstavlja. Naime, otkrilo se da je način na koji se krumpir priprema, uključujući i ono što mu ljudi dodaju, zapravo ono što je povezano s dijabetesom tipa 2, a ne krumpir sam po sebi. Studija je objavljena u Diabetes Care, piše NY Post.

Tim istraživača, predvođen dr. Nicolom Bondonno s Instituta za istraživanje prehrane i zdravstvenih inovacija Sveučilišta Edith Cowan, istražio je odnos između unosa povrća i učestalosti dijabetesa tipa 2.

Istraživači su također ispitali odnos konzumacije krumpira i učestalosti dijabetesa tipa 2. Preko 54.000 sudionika, u dobi od 50 do 64 godine, regrutirano je iz danske kohorte Diet, Cancer and Health, koja je ispitivala odnos između komponenti prehrane i učestalosti raka i drugih kroničnih bolesti. 

Sudionici su na početku istraživanja ispunili upitnik o učestalosti unosa hrane od 192 stavke. Oni koji su sudjelovali zabilježili su koliko su često jeli određenu hranu u posljednjih 12 mjeseci. Koautor studije, Pratik Pokharel, objasnio je da je unos hrane i hranjivih tvari tada procijenjen pomoću standardnih recepata i softvera FoodCalc.

Istraživači su otkrili da oni s najvećim ukupnim unosom povrća imaju 21% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, u usporedbi sa skupinom s najmanjim unosom povrća, nakon prilagodbe životnom stilu i demografskim varijablama.Također su otkrili da su sudionici s najvećom konzumacijom krumpira imali 9% veći rizik od dijabetesa tipa 2, u usporedbi sa skupinom koja je jela najmanju dnevnu količinu. 

Kuhani krumpir je ključan

- Kad smo odvojili kuhani krumpir od pirea, krumpirića ili čipsa, kuhani krumpir više nije bio povezan s većim rizikom od dijabetesa. Imali su nulti učinak - rekao je Pokharel.  Studija je pokazala da su oni koji su jeli najviše krumpira također konzumirali više maslaca, crvenog mesa i bezalkoholnih pića, za koje se zna da povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2.

- Kad to uzmete u obzir, kuhani krumpir više nije povezan s dijabetesom. To su samo pomfrit i pire krumpir, jer se obično rade s maslacem, vrhnjem i slično - dodao je Pokharel. 

No, studija je imala određena ograničenja, uključujući to da su sudionici sami izvještavali o prehrani i da su istraživači mjerili njihovu prehranu samo u jednom trenutku. Pokharel je rekao da bi ponovljena mjerenja unosa hranom dala točniju procjenu kompletne prehrane.

Također je rekao da je studija samo prospektivna studija, tako da ne može uspostaviti uzročnu vezu između unosa povrća i dijabetesa, kao što je napomena da jedenje manje povrća zapravo uzrokuje dijabetes.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?