NOVI NALAZI

Istraživanje pokazalo da proteinski šejkovi uzrokuju debljanje

02.05.2019.
u 16:20

Ne uzimajte protein u obliku praha nego iz široke lepeze proizvoda kao što je meso, riba, jaja..

Znanstvenici vjeruju da bi nas svakodnevni proteinski napitci mogli koštati gomilanja kilograma. Proteinski napitci i shakeovi puni su aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) koje su neophodne za izgradnju mišićnih vlakana. Obično ih uzimamo nakon treninga u teretani kako bismo oporavili svoje mišiće. No, ispostavilo se da bi ovi pripravci mogli imati neke negativne nuspojave, piše The Sun. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Charles Perkins u Sydneyu otkrili su da previše proteinskih napitaka može smanjiti naš životni vijek, učiniti nas manje raspoloženim, te koncem dovesti do povećanja tjelesne težine. 

- I dok se pokazalo da dijete s visokim udjelom bjelančevina i niskom razinom ugljikohidrata povoljno utječu na reproduktivnu funkciju, one su imale štetne učinke na zdravlje u srednjem i kasnom životu, a također su dovele do skraćivanja životnog vijeka. Konzumiranje BCAA kiselina može dovesti do visoke količine kiselina u našoj krvi- kazala je dr. Samantha Solon-Biet.

- Smanjenje serotonina uzrokovano prekomjernim unosom BCAA kiselina može dovesti do izraženog osjećaja gladi, što dovodi do prekomjernog jedenja- kazao je prof. Stephen Simpson. 

Eksperiment je proveden na miševima kojima je dana standardna, dvostruka i mala količina BCCA kiselina. Oni koji su uzeli dvostruku količinu, povećali su unos hrane nakon, što je rezultiralo pretilošću i kraćim životom. Zaključak? Ne uzimajte protein u obliku praha nego iz široke lepeze proizvoda kao što je meso, riba, jaja, konoplje i grašak koji sadrže proteine i aminokiseline, a dolaze i s dodatnim prednostima poput vlakana, vitamina i minerala. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije