Skandalozne tvrdnje o zloglasnom Igoru Girkinu kojeg se sumnjiči za rušenje malezijskog zrakoplova

Istraživač tvrdi: Vođa ruskih terorista u Ukrajini ima i državljanstvo BiH

girkin
Foto: Foto: Agencije
21.07.2014.
u 16:55

Tafro navodi i da nakon agresije na BiH, nisu revidirana državljanstva BiH ruskim plaćenicima

Igor Girkin, vođa terorista u Ukrajini, ratuje kao Rus, ima državljanstvo BiH, kao i drugi ruski plaćenici Vojske RS, kazao je Aziz Tafro, istraživač i autor knjige „Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH“ za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

- Girkin je u BiH došao vrlo mlad i bez ikakvog vojničkog obrazovanja. On ima samo ratno iskustvo, ali ne i časničko. Ne radi se o nekoj osobi koja je u vojnom pogledu respektabilna, on je plaćeni ubojica. Njegove vojne formacije mogu biti samo na razini paravojnih formacija gdje vlada snaga jačeg, bez ikakve  discipline – navodi Tafro.

On smatra da obaranje malezijskog aviona prilikom kojeg je stradalo 300 putnika, a za šta je odgovornost preuzeo Girkin, sigurno neće biti jedini čin paravojnih formacija.

Tafro navodi i da nakon agresije na BiH, nisu revidirana državljanstva BiH ruskim plaćenicima i oni uredno primaju mirovine u BiH.

- Oni su ratovali u Siriji, Iraku, a poslije rata u BiH radili su kao demineri. Veliki broj još uvijek ih živi u BiH – kaže Tafro.

Što se tiče odlaska Srba na ratišta u Ukrajinu, a što je i Girkin u svojim objavama potvrdio, za Tafru je samo propaganda.

- Otišli su da se uslikaju. Ne radi se tu ni o kakvim borcima, kao što se nije radilo ni od 1992. do 1995. godine.  Mogu otići da obore avion, postave mine i to će raditi i dalje onako kukavički, iza leđa. To su ti paravojni i četnički pokreti – kaže Tafro.

Informaciju o bh. državljanstvu Igora Girkina pokušali smo provjeriti i u Ministarstvu unutarnjih poslova RS, ali to nije njihova nadležnost, te su nas uputili na Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS.

Komentara 1

BR
brodarevac
09:41 22.07.2014.

Možda i da pucaju ako rusi zarobe ukrajince za to su najbolji kad imaju ispred sebe ljude sa zavezanim rukama onda su najhrabrji

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?