Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Isti lijek u Sarajevu besplatan, u Mostaru ga pacijenti moraju plaćati čak 800 eura

01. veljače 2016. u 07:00 0 komentara 2269 prikaza

Jednakost svih građana u BiH je na svim područjima, od zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, školovanja pa i prava na liječenje, samo mrtvo slovo na papiru. U BiH ni biti bolestan nije isto u svim entitetima, pa ni županijama, piše Večernji list BiH. Podijeljenost bh. društva jasno se pokazuje u zdravstvenom sektoru. Naime, u BiH postoji 13 esencijalnih listi lijekova. Još nije usuglašena jedinstvena lista. Pa tako u Federaciji postoji 11 esencijalnih listi, a po jedna u RS i na razini Distrikta Brčko.

Usklađivanje listi

Sarajevska županija ima najveći proračun za zdravstvo pa je stoga i najbolja zdravstvena zaštita upravo u SŽ-u. I dok za pojedine lijekove stanovnici drugih županija moraju, za naše uvjete, izdvojiti basnoslovne iznose, “sretnici” koji žive na prostoru Sarajevske županije iste lijekove dobiju na recept besplatno. Građani su s pravom nezadovoljni. Na listama je nedovoljan broj nužnih lijekova i uvelike se razlikuje od županije do županije. Lista esencijalnih lijekova Federacije obvezno ulazi u županijske liste, ali proširenje nije dopušteno ako županija nema dovoljno financijskih sredstava. Time je i usklađivanje otežano. “Težak je profesionalni izazov pacijentu objasniti da u Sarajevu on može dobiti neki lijek na liječnički recept, a da isti lijek s istom dijagnozom ne može dobiti, npr., u Tešnju, tj. u ZDŽ-u”, kazala je za FTV Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH. U BiH se najmanje troši za lijekove po glavi stanovnika u odnosu na Europu – 53 eura. U Sloveniji se po glavi stanovnika u ove svrhe troše 232 eura, a u Hrvatskoj 149 eura.

O lijeku ovisi život

Sve češće se u javnosti pojavi podatak kako lijek o kojem ovisi život neke osobe, a koji ona sebi ne može priuštiti, u županiji u kojoj živi košta po nekoliko stotina eura, a da taj lijek osoba s istim oboljenjem u Sarajevu dobije potpuno besplatno. Tako se građani osjećaju diskriminirano, što zapravo i jesu. Upravo je takav i slučaj s oboljelim od plućne hipertenzije koji je nedavno izišao u javnost. Naime, iako u BiH ne postoji registar oboljelih od ove bolesti, na teritoriju čitave države postoje pojedinci koji se suočavaju s posljedicama ove bolesti i kojima je potreban lijek. Naime, lijek Revatio je dostupan samo pacijentima u Sarajevskoj županiji i u RS-u, dok pacijenti iz drugih županija FBiH moraju izdvajati više od 800 eura za njega. Radi o tako malom broju oboljelih da je to na državnoj i federalnoj razini zanemariva brojka, bez obzira na to što je lijek jako skup.

“Jedan od ciljeva borbe članova Udruženja DAH, koje čine pacijenti iz cijele BiH, jest taj da nas ne dijele ni po kojoj osnovi: ni na pedijatrijske i ostale pacijente, ni na pacijente iz Sarajevske županije i ostalih županija, ni na pacijente iz Federacije i RS-a, BiH i Europe. Svi smo bolesni i svi moramo imati dostupan lijek. Ovo je diskriminacija i mi se u 21. stoljeću moramo ovako bolesni boriti i protiv toga”, kazala je predsjednica Skupštine Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije “DAH” u BiH Vera Hodžić u razgovoru za Klix.ba. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.