Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Istaknuta potreba daljnjeg zalaganja za prava Hrvata u BiH

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika
23. studenoga 2020. u 18:45 2 komentara 531 prikaza
Foto: Vlada RH

Nakon što je završila sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske objavljeno je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

- Dana 23. studenog 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.

Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020. kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika. Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala - stoji u priopćenju.

  • lokve:

    Založite se da hrvati u BiH prime izbjeglice, da oporezuje igre na srecu, da oporezuje turizam u Međugorju, da ne blokiraju ustavni sud ...

  • Habuhabuhabu:

    Zasto god da se zalaze, treba se znati da se to nadje u vlastitom dvoristu. Kad se zalaze za fasizam, segregaciju i otcijepljivanje u susjedstvu, to se automatski okrece prema onima sto se za to zalazu. Brojni su primjeri, a bez izuzetka.