Neplaćanje boravišnih taksi

Isplatnije im je platiti kaznu nego prijaviti turiste

turizam
17.08.2016.
u 10:07

Ugostitelji i hotelijeri dužni su od gostiju naplatiti boravišne takse u iznosu od dvije KM. Ukoliko to ne urade, prema Uredbi o boravišnoj taksi FBiH, slijedi kazna od 200 do 2.000 KM

Turističke zajednice u FBiH i ove godine mogu se pohvaliti uspješnom turističkom sezonom, ali najveći problem i dalje predstavljaju neplaćanje boravišne takse i neprijavljivanje gostiju u smještajnim objektima.

Ugostitelji i hotelijeri dužni su od gostiju naplatiti boravišne takse u iznosu od dvije KM. Ukoliko to ne urade, prema Uredbi o boravišnoj taksi FBiH, slijedi kazna od 200 do 2.000 KM, piše Faktor. 

Zbog neuređenosti Zakona, pasivnosti inspekcijskih organa i nediscipline vlasnika smještajnih objekata, najviše ispaštaju turističke zajednice koje i pored loše financijske situacije, gube velika novčana sredstva za razvoj turizma u njihovim lokalnim zajednicama.

Miro Matošević, predsjednik Turističke zajednice Srednjobosanske županije, koji godišnje posjeti oko 200.000 turista, kazao je za Faktor da već dvije godine nije bila niti jedna inspekcijska provjera smještajnih objekata na području SBŽ.

– Mi imamo elektronski sustav prijave i odjave boravka gostiju koji koriste svi poslovni subjekti u SBŽ. Međutim, nakon što Parlament FBiH nije odradio svoj posao prema odluci Ustavnog suda BiH kada je u pitanju Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma, mnogi ugostitelji u SBŽ prestali su prijavljivati goste i mi smo izgubili ono za što smo se borili gotovo pet godina. Netko nije odradio svoj posao i sve se to lomi na turizmu koji ima najveći rast od svih sektora u BiH – rekao je Matošević.

S druge strane, kako je potvrdila Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Sarajevske žušpanije, prošle godine desetak smještajnih objekata u SŽ registriralo je nula noćenja, a pri tome nisu zatvoreni već proširuju svoje kapacitete.

– Problem nastaje kada vlasnik smještajnog objekta boravišnu taksu treba prebaciti na turističku zajednicu jer oni to ne urade nikako ili prebace takse samo za jedan broj gostiju. Događa se da se vlasnicima nekih objekata više isplati da plate kaznu nego da prijavljuju goste – pojasnila je Hadžiefendić-Mešić.

Kako doznaje Faktor, proteklih dana povećane su inspekcijske kontrole smještajnih objekata u SŽ zbog velikog priliva gostiju za vrijeme Sarajevo Film Festivala.

Podsjećamo, Ustavni sud FBiH polovinom 2014. godine proglasio je neustavnim Zakon o turističkim zajednicama, zbog čega turističke zajednice u FBiH više od dvije godine djeluju bez zakonskih okvira.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvoj polovini 2016. godine turisti su ostvarili 266.473 posjeta i 551.505 noćenja, što je više za 9,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije