Obećanje umirovljenicima

Isplata mirovina, umjesto 5. studenog, završava danas

13.11.2015.
u 07:00

Prema dogovoru Vlade FBiH i umirovljenika, isplate mirovina u Federaciji BiH trebaju se vršiti do petog u mjesecu

Preostali dio mirovina za listopad, koje su prema sporazumu Vlade FBiH i umirovljenika trebale biti isplaćene do 5. studenog, trebao bi biti isplaćen danas, potvrdio je za "Večernjak" Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Prebačena sredstva

"Danas smo prebacili preostali dio sredstava za isplatu, tako da bi umirovljenici koji mirovine primaju poštom, a koji još nisu dobili one za listopad, te mirovine trebali primiti tijekom sutrašnjeg dana", kazao je jučer Kvesić . Riječ je o manjem broju mirovina. Za veći dio Federalni zavod MIO je sredstva za isplatu prebacio već prvi dan isplate. "Isplata mirovina za listopad u Federaciji ovim bi trebala biti završena. Mirovine koje se isplaćuju u inozemstvu se tek trebaju isplatiti i njihova isplata slijedi nakon što svi umirovljenici u FBiH budu isplaćeni", naglasio je Kvesić te dodao da te mirovine nisu ni bile dio sporazuma Vlade FBiH i umirovljenika. Sporazum se odnosio isključivo na isplate u FBiH, piše Večernji list BiH.

Izigrano obećanje

Isplata listopadskih mirovina u Federaciji BiH počela je 5. studenog, a medijima je tada potvrđeno da će gotovo 400.000 umirovljenika svoje mirovine dobiti 5. odnosno 6. studenog. "Većina novca bit će doznačena danas, ali transakcije se obavljaju sukcesivno. Sutra će svima biti isplaćene mirovine", rekao je 5. studenog za Klix.ba Amel Lizde, šef Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Međutim, umirovljenici su i ovoga puta izigrani, te ako danas sve mirovine u FBiH budu isplaćene, i to će biti uz kašnjenje od osam dana. Umirovljenici koji su u bankama podignuli umirovljeničke kredite, već mjesecima "ni krivi ni dužni" tim bankama plaćaju zatezne kamate, a sve zbog financijskih problema Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje za koje oni ne snose nikakvu odgovornost. Kamate bankama nisu jedine koje su umirovljenici prisiljeni plaćati. Naime, zbog konstantnog kašnjenja uplata, umirovljenici nisu u mogućnosti plaćati na vrijeme komunalije (struja, voda, odvoz smeća), te im i iz tih institucija stižu "penali". Upravo zbog situacije u koju su dovedeni, ne vlastitom krivnjom, umirovljenici se odlučuju na podizanje kredita i tada upadaju u začarani krug u kojem ih malo-pomalo dodatno osiromašuju banke i MIO.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?