Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Isplata mirovina počinje 5. svibnja, banke će 6. svibnja od 9 do 13 sati raditi samo s umirovljenicima

30. travnja 2020. u 19:05 0 komentara 1051 prikaza
umirovljenici

U skladu sa Zakonom o MIO, isplata mirovina za mjesec travanj, a koja se realizira preko Jedinstvenog računa riznice FBiH, počinje u utorak, 5.svibnja. Iznosi mirovina ostaju na dosadašnjoj razini što znači da minimalna mirovina iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2174,48 KM, priopćeno je iz Federalnog zavoda MIO. 

Federalni zavod MIO je poduzeo niz koraka kako bi se rizik od širenja zaraze koronavirusom, prilikom isplate mirovina, sveo na najmanju moguću mjeru. U skladu s tim, umirovljenicima je omogućena brža promjena načina isplate mirovine, odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj umirovljenima u posljednjem razdoblju iskoristio.

Nadalje, kako je odlukom Federalnog stožera civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. svibnja, u razdoblju od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu mirovina, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima. U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim umirovljenika. Pozvani su umirovljenici, stariji od 65 godina, da po mirovinu, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog danas isplate te se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica kao i držanjem socijalne distance.

Također, u suradnji s Agencijom za bankarstvo, umirovljenicima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima obitelji ili trećim osobama, a pomoću kojih navedene osobe mogu izvršiti podizanje mirovina s bankovnih računa. Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda ( www.fzmiopio.ba ) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac. Federalni zavod je spomenute obrasce dostavio i svim općinskim stožerima civilne zaštite, kojima se umirovljenici također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći. Prilikom isplate mirovine, opunomoćena
osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočit vlastitu kao i osobnu iskaznicu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati umirovljenika kako bi potvrdili danu punomoć, a sve u cilju da bi se izbjegla mogućnost zloporabe.

Napominjemo da je ranijom odlukom Federalnog zavoda, a u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze, obustavljena obveza podizanja mirovinskih čekova do 31. svibnja, priopćeno je iz Federalnog Zavoda MIO. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.