Mnogo izazova pred vladajućom koalicijom

Iskrenost i povjerenje najveća prijetnja aktualnoj vlasti u FBiH, riješiti otvorena pitanja

13.01.2017.
u 07:00

Federalna vladajuća koalicija je prošlu godinu okončala uspješno unatoč stalnim tenzijama i trzavicama. Na vrijeme je usuglašen i usvojen entitetski proračun, pripremljen je novi set reformskih zakona, a u Parlamentu FBiH usvojeni su svi propisi koji su bili blokirani zbog međustranačkih nesuglasica. Objavljeno je i kako je postignut politički dogovor o daljnjem načinu rada i prioritetima vlasti u Federaciji.

Otvorena pitanja

Međutim, još ima neizvjesnosti glede nekoliko zakonskih projekata koji su bili predmet spora Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a očito je da će novi kamen spoticanja u odnosima federalnih partnera biti cestogradnja. Hrvatski predstavnici već godinama upozoravaju kako su većinski hrvatski prostori u FBiH prometno zapostavljeni i izolirani, a zakulisne igre igraju se oko dijela koridora Vc kroz Hercegovinu. U ovu priču između SDA i HDZ-a uvučen je i treći koalicijski partner - Savez za bolju budućnost (SBB), čiji je kadar Adnan Terzić na čelu poduzeća Autoceste Federacije. Cestogradnja je strateški političko-ekonomski, ali i investicijski problem i o njegovu rješenju mogli bi ovisiti i ukupni odnosi u vladajućoj koaliciji. Dodatni test za vladajuću koaliciju u Federaciji bit će odnosi SDA i SBB-a. Neslužbene najave govore da je samo pitanje trenutka kada će međusobne medijske strelice, koje čelnici dviju stranaka upućuju jedan prema drugom, prerasti u otvoreni politički sukob. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije