Njemačka rješava problem nezaposlenosti

Iseljavanje iz BiH nagovještaj je demografskog sunovrata

19.03.2023.
u 16:48

Njemačka savezna vlada smatra da će za tri godine, odnosno 2026., nedostajati oko 240 tisuća kvalificiranih radnika, a već bi 2035. trebalo biti sedam milijuna radnika manje. Problem je velik, a istraživanje Udruge njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) pokazuje da više od polovine ispitanih kompanija ne može popuniti radna mjesta, barem djelomično jer postoji nedostatak radnika.

Uvoz radne snage
Trenutačno nije popunjeno oko dva milijuna radnih mjesta. Kao rezultat gubi se dodana vrijednost od gotovo 100 milijardi eura. Radnika nedostaje u gotovo svim branšama. Važan razlog tome je što "baby boom" generacija rođena od sredine 1950-ih pa nadalje polako ide u mirovinu. Vlasti u ovoj zemlji rješenje vide u uvozu radne snage. To im zasigurno neće biti problem s obzirom na zanimanje radnika iz manje razvijenih zemalja, a među kojima je i BiH. Kako je kazao nedavno njemački kancelar Olaf Scholz, u sljedećih nekoliko godina Njemačka će problem nezaposlenosti ostaviti iza sebe. Naglasio je da ima mnogo posla, za što im treba veliki broj žena i muškaraca koji rade u Njemačkoj, ali dolaze i iz drugih zemalja kako bi se sav posao koji se sada događa u Njemačkoj mogao obaviti. Scholz je ponovio da je cilj vlade modernizirati industriju podržavanjem ulaganja u inovativne i klimatski prihvatljive tehnologije. Naglasio je da su potrebna velika ulaganja kako bi se postigli klimatski ciljevi i osiguralo da Njemačka ostane konkurentna na svjetskoj sceni. - Moramo izgraditi četiri do pet novih vjetroturbina dnevno do 2030. i farmu solarnih panela veličine više od 40 nogometnih terena dnevno - istaknuo je Scholz.

Više od 50% želi otići
Njemačka povećava mogućnost rada za strane radnike, a posebno je zainteresirana za one sa zapadnog Balkana. Iseljavanje iz BiH, Srbije i regije nagovještava demografski sunovrat. Najveći "usisivač" radne snage upravo je Njemačka koja tako uvozi i plodnost. Nezaposlenost stanovništva u BiH jedan je od gorućih problema, a nezaposlenost mladih dosegla je razinu od gotovo 40%. Istraživanja su pokazala da je nemogućnost pronalaska posla glavni razlog što se mlado stanovništvo konstantno iseljava iz BiH. Prema časopisu The Economist, BiH je na vrhu liste s najvećim odljevom mozgova, a zabrinjavajući je i podatak da je za odlazak iz BiH zainteresirano čak 51,3 posto mladih. Stopa nezaposlenosti mladih u BiH je čak četiri puta veća nego u zemljama Europske unije. Istraživanje je jasno pokazalo kako mladi više ne odlaze iz BiH samo zbog ekonomskih uvjeta nego i lošeg standarda života i opće nesigurnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?