Susret s iranskim izaslanstvom

Irana spreman prenijeti BiH svoja iskustva u vezi s povratkom ISIL-ovaca

iran
Foto: FENA
1/2
09.03.2017.
u 19:15

Boroujerdij je potvrdio spremnost Irana da prenese svoja iskustva u vezi s povratnicima koji su se borili na strani ISIL-a.

Članovi Zajedničog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH i Povjerenstva za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentra BiH razgovarali su danas s izaslanstvom Povjerenstva za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Islamske savjetodavne skupštine Irana koja boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Sifet Podžić je nakon tog susreta na konferenciji za novinare kazao da je Iran spreman da BiH, ali i drugim zemljama čiji se državljani bore na strani ISIL-a u Siriji i Iraku ponudi svoja iskustva u njihovoj reintegraciji nakon povratka s ratišta.

Dodao je da su članovi iranskog izaslanstva ponudili dobra iskustva svojih sigurnosno-obavještajnih agencija kako razgovarati s povratnicima s ratišta i kako ih integrirati u društvo. 

-Informirani smo da gotovo sve zapadne zemlje dolaze u Teheran i da s njihovim obavještajnim službama razmjenjuju te podatke - dodao je Podžić. Podžić je kazao da su razmijenjena iskustva o svim političkim pitanjima uz konstataciju da je suradnja dvije zemlje dobra.

Šef izaslanstva Povjerenstva za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Islamske savjetodavne skupštine Irana Alaodin Boroujerdij je potvrdio spremnost Irana da prenese svoja iskustva u vezi s povratnicima koji su se borili na strani ISIL-a.

Baroujerdij je dodao da se desetine hiljada stranih državljana bori u ISIL-u napominjući da zemlje čiji su to državljani moraju biti oprezne i napraviti precizne programe kada je riječ o njihovom povratku, u čemu je iranski obavještajno-sigurnosno sektor spreman da im pomogne.

Baroujerdij je izrazio zadovoljstvo što je počeo proces slabljenja i konačnog pada ISIL-a.

Šef iranskog izaslanstva rekao je da su nakon ukidanja sankcija Iranu stvoreni uvjeti za razvoj suradnje s cijelim svijetom, a kao način razvoja suradnje s BiH izdvojio je pružanje podrške razvoju privatnog sektora i otvaranje direktne zračne linije između Sarajeva i Teherana.

Drugog dana boravka u BiH, u petak, izaslanstvo Islamske savjetodavne skupštine Irana razgovarat će s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a predviđeni su i susreti s ministrima sigurnosti i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Draganom Mektićem i Mirkom Šarovićem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije