Prekogranična suradnja u Posavini

IPA projekt vrijedan 970.000 maraka koji financira EU

asdd
16.01.2017.
u 09:00

Neovisni ured za razvoj Gradačac (NBR) već smo predstavili javnosti kao jedan od najbolje organiziranih i s najvećim učincima kada su u pitanju pripreme projekata, prijava prema raznim međunarodnim i domaćim fondovima, razvijanje partnerstva i udruživanja s drugim subjektima unutar BiH, ali i kroz prekograničnu suradnju, te u konačnici realiziranje tih projekata, što je dovelo do zapošljavanje nekoliko stotina djelatnika u sjedištu NBR-a u Tarevcima (Modriča). NBR je tako uspio u poslovnom inkubatoru u Tarevcima, gdje mu je sjedište, u napuštenim zadružnim objektima koje su obnovili u desetak tvrtki zaposliti više od 200 djelatnika. NBR pokazuje na praktičan način kako spriječiti odljev prema zapadu ne samo mladih već i cijelih obitelji.

- NBR je, kroz kvalitetnu provedbu planiranih aktivnosti, uspio postići očekivane rezultate i kroz projekt “Partnerstvo za efektivniju implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u sjeveroistočnoj BiH” , glavni je zaključak završnog sastanka Upravnog odbora projekta održanog u Odžaku. Nazočne je pozdravio tom prigodom i novi načelnik općine Odžak Jakov Ivanković. Svi skupa su upoznali detalje i svu složenost te značaj projekata za regiju, osobito na aktiviranje lokalnih potencijala i uvjeta za rad i razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća (MMSP), a time i na održivo zapošljavanje. - Od realiziranih aktivnosti projekta, izdvojene su akcije koje su osigurale, uz ostalo, pojednostavljenje administrativnih procedura kako bi iste postale pristupačnije biznisima i ulagačima, realizaciju istraživanja 15 strateških planova i predstavljanje najboljih praksi integriranog lokalnog razvoja u EU, Hrvatskoj i BiH, razvijanje partnerstva kao ključne osnove za korištenje zemlje uništene eksploatacijom ugljena, razvijanje partnerstva za korištenje pare iz Termoelektrane Tuzla, razrada planske i provedbene osnove za primjenu novih izvora financiranja gospodarskih aktivnosti, te aktivnih mjera zapošljavanja i samozapošljavanja, formiranje Klastera tipičnih proizvoda SI BiH i drugo…, navodi Enver Sarvan, direktor NBR Modriča.

Posebno ističe da je projektom dan doprinos kompletiranju dijela funkcionalnije institucionalne razvojne infrastrukture za podršku malim i srednjim poduzećima, s fokusom na tipične proizvode, kako bi se, suštinski, unaprijedila konkurentnost, inovativnost i međusobna povezanost malih i većih proizvođača i poduzeća, ali i veće prilike za zapošljavanje.

- Između ostalih, projektom su inicirani i izuzetno značajni sinergetski, dodatni, efekti u vrijednosti većoj od 970.000 KM, kao i značajni trenutačni, srednjoročni i dugoročni socio-ekonomski utjecaji. Projekt je financirala Europska unija (u okviru IPA 2011). Projekt je provodila Udruga Neovisni ured za razvoj (NBR) Gradačac, zajedno s partnerima: Udrugom “Bosper” Tuzla, općinama Odžak i Modriča, Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije - HRAST Vinkovci (Hrvatska), kao i sa suradnicima na projektu. Ukupna vrijednost projekta je 485.957,83 eura, od čega EU financira 410.634,37 eura ili 84,5 posto. Projekt je završen 13. siječnja 2017. godine, navodi se u priopćenju NBR-a.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije