Izvješće Vijeću sigurnosti UN-a

Inzko: Lideri moraju udružiti snage i pokazati političku volju za ozbiljne i ubrzane reforme u BiH

Valentin Inzko
05.05.2016.
u 17:56

"Iako je napredak koji su organi BiH ostvarili u realizaciji Reformske agende zaista za pohvalu, nemojmo izgubiti iz vida potrebu da se tempo reformi ubrza", rekao je Inzko

Pred Bosnom i Hercegovinom se, bez sumnje, nalazi izazovno razdoblje, ali ova zemlja bi trebala biti u stanju da ga prevaziđe ako sve strane budu radile zajedno u potpunosti poštujući Daytonski mirovni sporazum, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko, danas pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Podnoseći svoje 49. izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik je pozdravio povijesni korak koji je ova zemlja napravla 15. veljače kada je podnijela zahtjev za prijem u članstvo Europske unije. 

"Iako je napredak koji su organi BiH ostvarili u realizaciji Reformske agende zaista za pohvalu, nemojmo izgubiti iz vida potrebu da se tempo reformi ubrza", dodao je visoki predstavnik.

Lideri moraju udružiti snage i pokazati potrebnu političku volju da se provede program ozbiljnih i ubrzanih reformi. Jedino će se tako ojačati vladavina prava, unaprijediti funkcionalnost, privući investicije, otvoriti nova radna mjesta i načiniti veliki pomaci u narednim godinama, rekao je visoki predstavnik, zaključivši da ova godina može biti godina napretka prema euroatlantskoj integraciji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, ali samo ako ova zemlja udruži snage i bude djelovala kao jedna cjelina, prenosi Klix. 

Na kraju govora, visoki predstavnik je izrazio nadu da će za šest mjeseci, kada je planirano da podnese novo izvješće, biti u mogućnosti izvijestiti o značajnom napretku zasnovanom na ostvarenju konkretnih rezultata i o situaciji u kojoj se u potpunosti poštuje Mirovni sporazum. 

"To je najsigurniji put naprijed za Bosnu i Hercegovinu", zaključio je visoki predstavnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije