Jačanje gospodarstva

Investicije njemačkih poduzeća u BiH će se nastaviti i u ovoj godini

05.01.2016.
u 07:00

Nijemce najviše zanimaju prerađivačka industrija, zatim energetika i rudarstvo koji su iznimno zanimljivi. Pozitivne ocjene dobili su i bh. radnici

Trbuhom za kruhom, kako u prošlom stoljeću tako i u ovom, bh. građani odlaze na rad u Njemačku i pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem. Ipak, gledajući vrijedan rad bh. građana u svojoj zemlji, očito su i Nijemci prepoznali Bosnu i Hercegovinu kao zemlju koja ima potencijal pa sve više u nju investiraju, ali i oni vide kako, zbog brojnih nestabilnosti, taj potencijal država ne koristi dovoljno. Nedavno je i Robert Kordić, predsjednik Udruge njemačkih gospodarstvenika u BiH, govorio o najavama investicija njemačkih tvrtki u BiH.

 

Značajni investitori

- Nastavka već postojećih, ali i novih investicija Njemačke u BiH će biti. Prema našim godišnjim anketama među više od 120 društava, više od 50 posto je kazalo kako će 2016. ili donijeti nove investicije ili održavati postojeću razinu investicija, kazao je Kordić uime Udruge njemačkih gospodarstvenika. U vremenu od 1994. do kraja 2014. godina Njemačka je bila šesti najznačajniji investitor u BiH, što je pokazatelj dobrih odnosa dvaju država. Prema Kordićevim riječima, Nijemce najviše zanimaju prerađivačka industrija, zatim energetika i rudarstvo koji su iznimno zanimljivi.

 

Čekanje dozvole

Predstavnici njemačkog gospodarstva u BiH ranije su proveli anketu među svojim tvrtkama koje smatraju da je BiH dobra za investiranje i poslovanje. Ipak, postoje i brojni problemi za investitore. Prema Kordićevim riječima, zamjerke idu na administrativne obveze koje pojedinačna društva moraju ispuniti. - Primjerice, za dobivanje građevinskih dozvola u Federaciji je potrebno 300 dana i takve stvari ne stvaraju interes za investiranje kod stranaca. Nadam se da će se problemi oko administracije u što skorijem vremenu riješiti, kazao je u nedavnoj izjavi Robert Kordić, predsjednik Udruge njemačkih gospodarstvenika u BiH. I Alecander Mardian uime Njemačke gospodarske komore u BiH kazao je kako u slučaju Njemačke postoji pristup da se osigura rast i lokalnim poduzećima, a ne samo njemačkim.

Između BiH i Njemačke događalo se mnogo pozitivnih stvari u prethodnom razdoblju, a vjeruje se kako će se unapređenjem uvjeta za gospodarstvo ostvariti puni potencijal ove zemlje koja gradi svoj put prema Europskoj 
uniji.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?