260. SJEDNICA VLADE FBiH

Intenzivirati aktivnosti oko nabavke cjepiva, zračnim lukama 9 milijuna KM

25.03.2021.
u 16:01

Vlada Federacije BiH se, na današnjoj sjednici u Sarajevu, upoznala sa informacijom Ad hoc tima za pregovore sa prozvođačima cjepiva i/ili ovlaštenim zastupnicima o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima sa proizvođačima cjepiva i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke cjepiva protiv koronavirusa (COVID-19). Također se upoznala i o informacijama u vezi nabavke cjepiva Sputnik V za područje FBiH, o Ugovoru o nabavci cjepiva s Medimpexom d.o.o. Sarajevo, te o ostalim dokumentima koje je dostavila ova kompanija.
 
Vlada FBiH je pozvala Vijeće ministara BiH da intenzivira aktivnosti na postizanju bilateralnih dogovora za nabavku cjepiva, s ciljem njihove kupovine ili pozajmice, budući da je evidentno da COVAX instrument neće zadovoljiti potrebe Federacije BiH u pogledu imunizacije stanovništva.
 
S obzirom na današnju informaciju Zavoda za javno zdravstvo, kojom je Vladi Federacije BiH dostavljen akt Nikole Zukora Lakusića, agenta reprezenta uime RDIF Rusija, koji s kompanijom Medimpex d.o.o. Sarajevo sudjeluje u postupku nabavke cjepiva Sputnik V za područje FBiH, te uvjeravanja da će cjelokupna dokumentacija biti dostavljena Medimpex d.o.o. Sarajevo, odnosno da će aranžman nabavke cjepiva Sputnik V za FBiH biti učinkovito realiziran u vrlo kratkom roku i to u okolnostirna neprimjerenim i otežavajućim za rad, Vlada je opredijeljena da se ostavi dodatni rok za izvršenje obveze po Ugovoru o nabavci cjepiva za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, potpisanom 18.3.2021. godine, iz razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće utjecati.
 
Vlada je danas formirala Pregovarački tim za nabavku cjepiva protiv koronavirusa (COVID-19) za potrebe građana FBiH, kojeg čine premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.
 
Zavod za javno zdravstvo FBiH Vlada je zadužila da pruži stručnu i tehničku podršku za nabavku cjepiva.
 
Vlada je zadužila Ad hoc tim za pregovore s proizvodačima cjepiva i/ili ovlaštenim zastupnicima da nastavi s radom i sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda, ili eventualno novim ponuđačima koji se naknadno pojave, te  nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina cjepiva.

Također, na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH je usvojila 1.770.000 KM vrijedan Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava planiranih ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.
 
Od ukupnog iznosa će rad ustanova socijalne zaštite za zbrinjavanje na nivou FBiH biti sufinanciran sa 700.000 KM, dok će za organizacije civilnih invalida (savezi i udruženja registrirani za rad sa osobama sa invaliditetom i civilnim žrtvama rata) biti izdvojeno 500.000 KM.
 
Za provedbu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji planirano je 250.000 KM. Provedbi i uvođenju u pravo neratnih invalida namijenjeno je 200.000 KM, dok će za financiranje i rad udruženja umirovljenika biti izdvojeno 80.000 KM, a za obilježavanje Dječije nedjelje 40.000 KM.
 
S ciljem unaprjeđenja zračnog prometa u Federaciji BiH i subvencija javnim poduzećima, Vlada FBiH je donijela sedam odluka o izdvajanju sredstava planiranih ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, u ukupnom iznosu od 9.000.000 KM.
 
Kroz tri programa utroška sredstava za subvencije javnim poduzećima u ovoj oblasti, JP Aerodrom Sarajevo je odobreno 500.000 KM, JP Aerodrom Mostar 1.000.000 KM, a JP Aerodrom Tuzla 1.200.000 KM.
 
JP Aerodrom Tuzla osigurano je 300.000 KM za izgradnju parkinga sa novim naplatnim sustavom.
 
Programom je JP Aerodrom Sarajevo dodijeljeno 3.000.000 KM za provođenje započetoga kapitalnoga projekta modernizacije i dogradnje terminala B.


 
Usvojivši danas informaciju Federalnog ministarstva trgovine o potrebi osiguranja ekonomski opravdane visine marže u veleprodajnim i maloprodajnim cijenama osnovnih životnih namirnica u FBiH, Vlada FBiH je zadužila Federalnu upravu za inspekcijske poslove da od županijskih uprava za inspekcijske poslove i županijskih inspekcijskih organa zatraži podatke o primjeni odluka o mjerama neposredne kontrole cijena za proizvode iz županijskih  nadležnosti.
 
Federalna uprava je dužna i da, u roku od sedam dana, Federalnom ministarstvu trgovine dostavi podatke o visini veleprodajnih i maloprodajnih marži osnovnih životnih namirnica. 
Ovisno o nalazima i izvješću Federalne uprave za inspekcije poslove, Federalno ministarstvo će, u najkraćem roku, za Vladu FBiH pripremiti informaciju i predložiti adekvatno daljnje hitno postupanje s ciljem zaštite životnog standarda građana.
 
Federalna vlada je usvojila Strategiju reforme upravljanja javnim financijama (UJF) u Federaciji BiH za razdoblje od 2021. do 2025. godine, koja će biti objavljenja na web stranici Federalnog ministarstva financija i dostavljena Parlamentu FBiH radi informiranja
 
Strategija obrađuje svaki segment upravljanja javnim financijama, od prikupljanja javnih prihoda, upravljanja rashodima, javnim dugom, javnim investicijama do unutarnje kontrole i vanjske revizije, s namjerom da budu provedene značajne reforme.
 
Vlada FBiH je usvojila Izvješće o kontroli namjenskog utroška preostalog dijela grant sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2019. godinu na poziciji subvencija javnim poduzećima za uvezivanje radnog staža.
 
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je danas zadužilo da pokrene aktivnosti povrata nenamjenski utrošenog preostalog dijela grant sredstava u ukupnom iznosu od 1.211.897,54 KM, a Federalni zavod PIO da, bez odlaganja, vrati ta sredstva na Jedinstveni račun Riznice.


 
Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o 13. emisiji obveznica FBiH za izmirenje obveza po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje. Ova odluka uređuje iznos, uvjete i postupak emisije obveznica radi izmirenja obveza FBiH po osnovi verificiranih računa stare devizne štednje na temelju zahtjeva podnesenih do 31.12.2020.
 
Federacija će emitirati obveznice stare devizne štednje u iznosu od 11.035.199 KM koji predstavlja sumu pojedinačnih verificiranih iznosa, umanjenih za isplaćene gotovinske isplate i poslije otpisa iznosa u feninzima za svakog vjerovnika.
 
Vlada FBiH je na četverogodišnji mandat imenovala Marija Glibića za predsjednika, a Ajlu Mešetović i Suvada Džafića za članove Odbora za reviziju JP Filmski Centar Sarajevo.
 
Nadzornom odboru Medunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo Vlada FBiH je dala prethodne suglasnosti za razrješenje vršitelja dužnosti članova Uprave ovog javnog poduzeća zbog okončane natječajne procedure, te za imenovanje na razdoblje od četiri godine Alana Bajića za direktora, Elvedina Begića za izvršnog direktora za promet i usługe u vazdušnom saobraćaju i Samre Pehilj za izvršnog direktora za razvoj aerodroma.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?