Nedorečeni propisi

Inspektori na mukama zbog novih kazni za pušenje nargile

28.05.2016.
u 11:00

Tržišno-turistički inspektori Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevo su od 9. do 12. svibnja izvršili nadzor u 25 ugostiteljskih objekata na području općina Stari Grad i Novo Sarajevo koji gostima služe nargilu. U inspekciji su utvrdili da rješenja za rad općinskih tijela, kojima je dopušteno obavljanje ugostiteljske djelatnosti, ne sadrže uslugu pripremanja smjese za nargile. Kako ova djelatnost na osnovi pozitivnih zakonskih propisa nije određena kao ugostiteljska, inspektori su donošenjem odluke naredili da poslovanje usklade s odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, piše Večernji list BiH.

O štetnosti se malo govori

U slučaju da ugostitelji u ostavljenom roku ne prilagode pružanje usluga u skladu sa zakonom, inspektori će izdanu odluku zamijeniti odlukom o zabrani obavljanja djelatnosti. Inspektori su utvrdili kako u nekim objektima nije bilo obavijesti o zabrani korištenja nargile osobama mlađim od 18 godina, deklaracija na masi za nargilu nije potpuna (nema prijevoda i upozorenja na jeziku naroda u BiH i podataka o uvozniku, unatoč činjenici što se na granici provodi laboratorijska kontrola i po dobivanju ispravnih nalaza preparat se tek tada pušta u promet. Pušenje nargile postao je pomodarski trend, posebno prisutan kod mlađih osoba. Mnogi nisu svjesni štetnosti konzumiranja aromatiziranog duhana koji se često miješa s aromama različitog sušenog voća/jagoda, banana, ananasa, kivija, kokosa... Nargila je moderna droga među mladim ljudima koja prelazi u rasprostranjenu naviku, a navika koja se dugo upražnjava prelazi u ovisnost, a to je onda bolest, tvrdi ravnateljica JU Zavod za bolesti ovisnosti SŽ-a Nermana Mehić- Basara. Mladi danas nargilu koriste i više puta tijekom dana, tvrdi Basara i dodaje da je jedna doza nargile ravna 20 cigareta. Zbog konzumiranja nargile javljaju se glavobolje, pad koncentracije, a čak su zabilježene i ozbiljne depresije. Posljedica može biti ovisnost o nargili. Neuropsihijatrica Mehić-Basara smatra da se ona mora definirati kao zabranjena supstancija, osobito za djecu i osobe do 18 godina. Nužan je pojačan inspekcijski nadzor.

Sve više puše maloljetnici

Osobito kada je riječ o sadržaju nargila. Nužno je povećati kazne za prekršitelje zakona i kazniti ugostitelje ako je budu nudili malodobnicima, pogotovo kada se nargila uvrsti na listu zabranjenih legalnih droga. Uz sve zdravstvene posljedice, u pitanje se dovodi i higijensko održavanje ove orijentalne lule koja ima dugo i savitljivo crijevo, zakačeno za kontejner u kojem se duhanski dim hladi prolaskom kroz vodu. Županijska sanitarna inspekcija vrši pregled objekata u kojima se konzumira nargila. Ne raspolažu podatkom o točnom broju objekata koji je prodaju. Zaposlenici i vlasnici imaju različite tvrdnje u pogledu održavanja higijene. Neki kažu da se gumeni nastavak ne smije prati jer je unutar žica koja korodira, drugi pak peru deterdžentom i toplom vodom nakon čega je dezinficiraju, a ima i onih koji tvrde da zrakom iz aparata za kavu “propušu” crijevo. Svaki konzument nargile dobije jednokratni nastavak za usta i tako se smanjuje opasnost od infektivne bolesti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije