Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Inspekcija pojedinim ljekarnama u BiH zabranila prodaju brzih testova na koronu, nisu za kućnu upotrebu

18. svibnja 2021. u 17:50 0 komentara 237 prikaza

Bh. ljekarne nedavno su počele s prometovanjem brzih antigenskih testova na koronavirus, međutim, zbog činjenice da nisu namijenjeni za kućnu upotrebu, inspektori su pokrenuli procedure zabrane njihove prodaje, doznaje Klix.ba.

Krajem ožujka ove godine u gotovo svim ljekarnama u Bosni i Hercegovini građanima je otvorena mogućnost kupovine brzih antigenskih testova, koji u ovisnost od modela, nude dva načina testiranja - putem uzorka pljuvačke i uzimanja brisa nazofarinksa, odnosno dijela ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine.

Iz ljekarni su tvrdili da je riječ o testovima za kućnu upotrebu, međutim, utvrđeno je da se oni ipak mogu koristiti samo u kliničkim uvjetima zdravstvenih ustanova. Zbog toga su inspektori pokrenuli nadzore i već je u nekoliko dijelova BiH, konkretno Sarajevu i Tuzli zabranjeno njihovo daljnje prometovanje.

Kako je za Klix potvrđeno iz Sektora za medicinska sredstva Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, do sada se niti jedan zastupnik ovoj instituciji nije obratio za upis testova na koronavirus, koji bi se prometovali u ljekarnama, odnosno koji su namijenjeni samotestiranju.

"Niti jedna potvrda agencije, vezano za spomenute testove, nije izdana s režimom izdavanja u ljekarnama. Svi do sada upisani testovi za dijagnostiku koronavirusa su isključivo namijenjeni za upotrebu u bolnicama, institutima, laboratorijama i tako dalje od profesionalne osobe", kazala je za Klixa načelnica Sektora za medicinska sredstva pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH Tanja Savanović.

Shodno informacijama iz Državne agencije za lijekove i medicinska sredstva, Klix je kontaktirao Federalnu upravu za inspekcijske poslove iz koje je potvrđeno da su donijeli četiri zabrane stavljanja spomenutih testova u promet u ljekarnama.

"Tijekom vršenja redovitih inspekcijskih nadzora i nadzora po predstavkama u ljekarnama na području Sarajevske županije, konstatirali prodaju medicinskih sredstava - antigen testova za brzu detekciju koronavirusa, a koji su nabavljeni od veleprometnika medicinskih sredstava. S obzirom da su ova medicinska sredstva namijenjena za bolničke ljekarne i zdravstvene ustanove, federalni farmaceutski inspektori u inspekcijskim nadzorima u ljekarnama postupaju u okviru svojih ovlaštenja te poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti. Shodno tome, federalni farmaceutski inspektori su u proteklom razdoblju donijeli četiri zabrane stavljanja ovih medicinskih sredstava u promet u ljekarnama", kazali su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Procedura zabrane prodaje ovakvih testova u trenutno se provodi i na području Tuzlanske županije. 

"Ovi testovi su se pojavili u ljekarnama, vjerojatno jer je postojala pomisao da su poput testova na trudnoću i slično. Međutim, na njima je striktno naznačeno da su za profesionalnu, a ne kućnu upotrebu, tako da sam pokrenula proceduru zabrane njihovog prometa u ljekarnama", pojasnila je za Klix Zorana Morankić, glavna inspektorica za zdravstvo i hranu u Županijskoj upravi za inspekcijske poslove u Tuzli.

Aktivnosti nadzora ljekarni trenutno se provode i na prostoru Republike Srpske, a vezano za prometovanje brzih antigenskih testova za testiranje na koronavirus, što je potvrdila glavna entitetska inspektorica Milica Matijević. Prema njenim riječima, kontrole će biti završene idući tjedan nakon kreiranja izvještaja bit će poznato točno stanje na terenu te mjere koje su poduzete.

Za razliku od spomenuta dva entiteta, na prostoru Brčko distrikta inspektori još uvijek nisu poduzimali aktivnosti. Kako je potvrđeno iz Inspektorata Brčko distrikta, njihovi inspektori do danas nisu dobili dokument Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, na osovu kojeg bi izvršili kontrolu ljekarni vezano za prometovanje testova na koronavirus.

Kada je riječ o povlačenju testova sa tržišta, vrijedi kazati da se ista situacija dogodila i u Srbiji, s obzirom na to da su ta medicinska sredstva nedugo nakon plasmana u apoteke povučeni iz prodaje. S druge strane, ovakvi testovi u kućnim uvjetima još uvijek se primjenjuju u Eurpskoj uniji, a među najvećim korisnicima su u Njemačkoj i Austriji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.