radni sastanak

Inicirano uspostavljanje kontakt točke EUROPOL-a pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

17.03.2021.
u 15:39

Danas je u Federalnoj upravi policije održan radni sastanak sa predstavnicima projekta IPA 2019 „Borba protiv ozbiljnog kriminala na Zapadnom Balkanu“ gospodinom Antonijem Lucianijem i Miletom Panićem. Cilj sastanka je prezentacija o mogućim načinima pružanja podrške policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini u istragama organiziranog kriminala.

Predstavnici Federalne uprave policije su iskazali dobrodošlicu i zahvalnost na svim mogućnostima koje je Europska komisija do sada pružala policijskim agencijama u BiH pa tako i FUP-u, provođenjem IPA projekata, priopćeno je iz FUP-a. 

Predstavnik IPA 2019 Projekta – rezidualni ekspert u BiH, g-din Antonio Luciani (koji je inače zaposlenik talijanske Guarda di finanza) je istaknuo da je konkretno Projekt „Borba protiv ozbiljnog kriminala na Zapadnom Balkanu“ organiziran kroz dvije komponente – policijsku i tužiteljsku. Tužiteljskoj komponenti suradnju pruža nizozemski CILC dok komponentu pružanja podrške policijskim agencijama provodi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Italije.

Također, na sastanku je naglašena važnost razmjene informacija između policijskih agencija regionalne i međunarodne razine kroz EUROPOL i INTERPOL kanale komunikacije, te je prezentirana mogućnost pružanja operativne podrške u predistražnoj fazi postupanja policijskih službenika ove Uprave u slučajevima usmjerenim na istraživanje kznenih djela počinjenih od strane organiziranih kriminalnih grupa. Jedan od vidova suradnje koju bi IPA projekt podržao su zajedničke policijske akcije kao i učešće u projektu EMPACT koji se realizira u okviru EUROPOL-a. U tom kontekstu je inicirano uspostavljanje kontakt točke EUROPOL-a a koji se uspostavlja pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Pored navedenog razgovarano je i o mogućnostima za pružanje podrške pri uspostavljanju nacionalne ENFAST mreže stručnjaka za ciljano traganje za bjeguncima (nakon uspostave nacionalne mreže – ENFAST BiH ista bi postala članicom FAST-a – mreže stručnjaka za ciljano traganje za bjeguncima na području Jugoistočne Europe).

Razgovarano je o problemima koji su rezultat složene strukture nadležnosti u BiH s naglaskom na načine za prevazilaženje istih. Jedan od vidova prevazileženja navedenih poteškoća je izrada Priručnika za uspostavljanje kontakt točke za ENFAST BiH koju je Projekt IPA 2019 podržao i realizirao putem Ministarstva sigurnosti BiH.

Ključne riječi
FUP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?