zdž

Inicijativa za formiranje federalnog fonda zdravstvenog osiguranja

27.03.2018.
u 16:02

U nastavku 56.sjednice Skupštine Zeničko-dobojske županije usvojena je zastupnička inicijativa Senaida Begića (SDP) za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranja, kojom se predlaže da se na razini Federacije BiH, umjesto trenutnih 11 zavoda, predvidi formiranje jedinstvenog Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i službe. 

Takav model podrazumijevao bi središnje prikupljane i raspodjelu sredstava od doprinosa zdravstvenog osiguranja s jedinstvenim kriterijem na području cijele Federacije BIH, što bi bila slična strukturalna reforma po uzoru na MIO. 

"Ovakvom reformom najviše bi koristi imali osiguranici koji više ne bi imali županijskih barijera i došlo bi do ujednačavanja prava osiguranih osoba na federalnoj razini, te se više ne bi moglo dogoditi da osiguranici s jednog područja imaju više pravo od osiguranika s drugog područja FBIH. Sama ova reforma bi omogućila jedinstven način pristupa djelovanja i poboljšavanja zdravstvene zaštite na razini Federacije, gdje korisnici imaju sustav zdravstvene zaštite zdravstvenog osiguranja koji predstavlja poteškoću za jednak pristup zdravstvenim uslugama i zdravstvenom osiguranju za sve građane", kaže Senaid Begić, javlja Zeda. 

Trenutno servisi zdravstvene zaštite, koji pružaju osiguranicima po principu nadležnosti i registracije osiguranika u pojednima županijama ili entitetima, nisu prenosivi između dva entiteta niti između županija. Osobe zdravstveno osigurane u različitim entitetima, kao i županijama imaju različita prava i različit pristup zdravstvenoj zaštiti, čak iako plaćaju iste iznose doprinosa. 

Ukupni prihodi i izdaci za zdravstvenom osiguranje u čitavoj BIH su veoma veliki i održivost ovakvog sustava zdravstvenog osiguranja je upitna. 

"Osnovni paket zdravstvene zaštite nije dostupan određenim grupama stanovništva, a  formiranjem jedinstvenog federalnog fonda za osiguranja barem bi u FBIH došlo do ujednačavanja prava iz zdravstvenog osiguranja osiguranih osoba na ovom području. Nelogično je da svi plaćamo isti ovaj doprinos za zdravstveno osiguranje, a da na primjer prosječan osiguranik iz jedne županije na esencijalnoj listi iskorisiti u tijeku godine 30 KM iz fonda, a da u drugoj županiji koriste 170 KM za lijekove sa esenijalne liste", ističe u svojoj inicijativi Begić.
 
Slično mišljenje o ovoj inicijativi ima 26 zastupnika u Skupštini ZDŽ, ali i Vlada ZDŽ, koji smatraju da se trebaju izjednačiti prava osiguranicima u svim djelovima Federacije da bi imali kvalitetniju i efikasniju zdravstvenu zaštitu. 

"Mi podržavamo ovu inicijativu, jer smo i ranije govorili o ovom problemu i potrebama. Međutim, teško će ići ova inicijativa obzirom na ustavne nadležnosti, jer ova inicijativa ide dalje na federalni parlament na izjašnjavanje, ali određeni broj županija i neke lokalne zajednice smatraju da se zadire u njihova osnovna prava. Ovdje treba govoriti i o problemima s fondom solidarnosti, koji u posljednje vrijeme ima velikih problema u realizaciji aktivnosti, a zatim dolazi do stagnacije, dugih lista čekanja, jer taj fond pokriva veliki broj programa i financiranja liječenja u inozemstvu", kazao je ministar zdravstva ZDŽ, doktor Dragan Brenjo.   

Inicijativa koja će biti poslana u proceduru Parlamentu FBiH nastoji da se samo izjednače prava osiguranicima u svim dijelovima Federacije i da svi stanovnici mogu koristiti zdravstvene usluge u bilo kojem dijelu ovog entiteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?