sarajevska županija

Informatika i engleski u školama od 1. razreda?

16.04.2016.
u 09:00

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i mladih Sarajevske županije početkom travnja uputilo je u javnu raspravu nacrt zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. U međuvremenu su prosvjetni radnici sve zamjerke na predloženi zakon uputili Sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja SŽ, nakon čega je napravljen cjelovit dokument s prijedlozima izmjena. U Sindikatu očekuju da će nadležno ministarstvo u parlamentarnu proceduru uputiti verziju zakona u kojoj će biti ugrađeno 90 prijedloga prosvjetnih radnika.

U osnovnim školama u SŽ ukupno je oko 36.000 učenika, a kvalitetan zakon važan je ne samo za učenike, već i za nastavnike, ali i roditelje. Iz Sindikata ističu da prednacrt zakona nije u potpunosti usklađen s okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH niti u njemu postoji reformski smjer. Prosvjetni djelatnici traže davanje većeg značaja odgojnoj komponenti, uvođenje kurikularne reforme, bolje definiranje ishoda učenja, razvijanja i usavršavanja kompetencija nastavnika, nagrađivanje marljivih i zaslužnih, kažnjavanje neodgovornih, uvođenje mreže škola, licenciranja, bolju prevenciju kroz visoke kaznene odredbe, smanjenje broja sati za učenike i dr. Prosvjetari osobito traže da se maksimalno poštuju radnička prava uz jasno definirane obveze. Također je naglašeno da se sigurnosti djece mora posvetiti veća pozornost, ali i utjecati na smanjenje diskriminacije. “Iz svih podružnica dobili smo primjedbu da se ravnateljima ograniče mandati, da se nastavnici obvezno konzultiraju prilikom izrade novih pedagoških standarda i normativa, da se roditelji ne upliću u odgojno-obrazovni rad, već da se posvete odgoju djece te da eksterna matura ne može biti osnovni kriterij za vrednovanje i samovrednovanje rada”, istaknuo je predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

Jedna od glavnih zamjerki je bila da ravnatelj odlučuje o tome tko će raditi u petom razredu. Iz podružnica je zatraženo da se vodi računa o interesima djece, prije svega, kroz prizmu razvojne dječje psihologije, ne zanemarujući i radno-pravni status nastavnika predmetne nastave.

Udruženje učitelja SŽ također se zalaže da se engleski jezik i informatika uvedu od prvog razreda osnovne škole. Sada je na potezu Ministarstvo obrazovanja, znanosti i mladih i Vlada SŽ, koji službeni tekst prijedloga zakona trebaju usuglasiti i dostaviti Skupštini SŽ na usvajanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?