pismenost

Informatički nepismeno 38,7 posto građana

08.09.2017.
u 19:33

Pismenost danas podrazumijeva funkcionalnu pismenost, dakle kada nešto pročitamo te informacije možemo primijeniti, kao i informatičku pismenost, koja je važna u vremenu modernih tehnologija. Rekla je ovo za Nezavisne novine Ljilja Petrović-Zečić, direktorica Narodne i Sveučilišne knjižnice RS. 

Ova ustanova na opismenjavanju radi kroz svoje svakodnevne aktivnosti. 

"Iako formalno postoji visok postotak ljudi koji su pismeni, mnogo je ipak onih koji su funkcionalno nepismeni. Također, jako je važno i da smo informacijski pismeni i da koristimo te suvremene tehnologije, zbog čega smo mi od 2007. godine ušli u proces digitalizacije", rekla je Petrović-Zečićeva. 

Usporedo su radili i na ospobljavanju korisnika kako bi uspješno koristili nove tehnologije koje im se predstavljaju. 

"Prije svega to su tečajevi i radionice za one preko 65 godina, dakle najstariju dob, koju smo obučavali nekim osnovnim poslovima na računalima. Za najmlađe to su informatičke školice", rekla je ona. 

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH istaknuli su da je od ukupno 3.180.115 osoba starijih od deset godina kompjuterski nepismenih bilo 38,7 posto. Kada je riječ o općoj pismenosti, prema podacima posljednjeg popisa stanovništva u BiH od ukupnog broja osoba starijih od deset godina nepismenih je bilo 2,82 posto (u Republici Srpskoj 3,17, u Brčko distriktu 2,83, a u Federaciji BiH 2,63 posto). 

Od ukupno 89.794 nepismenih osoba 77.557 su žene. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije