Centralna banka BiH procjenjuje

Inflatorni pritisci slabe, cijene padaju, ali hrana drži inflaciju visokom

kupovina
ilustracija
24.06.2023.
u 20:05

Naša trenutačna procjena temeljne inflacije za prvo polugodište iznosi 6 posto, a za devet mjeseci 5,6 posto. I dalje očekujemo usporavanje rasta realnog BDP-a u prvom polugodištu 2023. godine, ali ne i recesiju - navodi se u publikaciji CB BiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH) procjenjuje da inflatorni pritisci slabe, ali da ekonomska aktivnost u prvoj polovini 2023. godine nastavlja usporavati rast, objavljeno je u novoj publikaciji "Brze procjene CB BiH za 2Q 2023. godine". CB BiH očekuje slabljenje inflatornih pritisaka do kraja trećeg tromjesečja 2023. godine i trenutačna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9,7 posto, a za devet mjeseci 8,1 posto.

Manji rast BDP-a

- Očekujemo da je temeljna inflacija dosegnula svoj vrhunac početkom drugog tromjesečja, ali da najznačajniji inflatorni pritisci u projekcijskom razdoblju dolaze iz domaće ekonomije. Naša trenutačna procjena temeljne inflacije za prvo polugodište iznosi 6 posto, a za devet mjeseci 5,6 posto. I dalje očekujemo usporavanje rasta realnog BDP-a u prvom polugodištu 2023. godine, ali ne i recesiju. Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a za prvo polugodište iznosi 1,1 posto - navodi se u publikaciji CB BiH. Kako se navodi, trenutačno prevladavajući umjereni rizici za brze procjene su takvi da postoji vjerojatnost korekcija procjene inflacije naviše u sljedećem razdoblju, a rasta realnog BDP-a naniže. Nastavak rasta cijena prehrambenih proizvoda, ali i temeljne inflacije ključni su razlozi zbog kojih je u projekcijama za ovu godinu izračun inflacije u Bosni i Hercegovini povećan u odnosu na očekivanja kakva su vladala krajem prošle godine. - Ključni razlog za reviziju naviše je nastavak rasta cijena hrane, za koje se očekuje da budu više za 12 posto na godišnjoj razini u 2023. godini, kao i rast temeljne inflacije. Projektirani rast cijena energenata u tekućoj godini iznosi 1,7 posto. U razdoblju kada se bilježi pad cijena energenata inflatorni pritisci ipak su i dalje značajni zbog vrlo izraženog rasta temeljne inflacije. Već od drugog tromjesečja očekujemo postupno slabljenje inflatornih pritisaka, do kraja projekcijskog razdoblja (2024.) - objašnjavaju iz Centralne banke Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, žitelji BiH morat će se još neko vrijeme boriti s rastućim udarima na svoj kućni proračun, a što je problem s kojim se pokušavaju izboriti već drugu godinu zaredom, tražeći način kako što racionalnije koristiti dostupna sredstva.

Građani u dugovima

Potrošačke cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavljaju padati. U svibnju je zabilježeno sedmo uzastopno godišnje i drugo uzastopno usporavanje inflacije. Pad cijena potaknut je nižim cijenama ponajprije prijevoza te komunalnih usluga, međutim, cijene hrane i dalje drže inflaciju na visokoj razini. Cijene su u svibnju u prosjeku pale za 0,4 posto u usporedbi s mjesecom ranije, dok godišnja inflacija iznosi 5,8 posto. Izuzev prijevoza i stanovanja, cijene su u svim odjeljcima porasle, a najviše u sektoru restorana i hotela, i to za 3,3 posto. Građani posljednje tri godine muku muče kako bi preživjeli. Rasta plaća i mirovina ima, ali nedovoljno da prate inflaciju. I oni s prosječnim primanjima tonu u dugove i siromaštvo, novca im nedostaje sve više. - Ja više ne znam što učiniti. Čini mi se da su, kada god uđem u trgovinu, cijene veće. Jaja, mlijeko, meso... Što rade ovi ljudi i ima li netko da nas zaštiti - kaže jedna kućanica dok s dvije oskudno napunjene vrećice izlazi iz trgovine. Da građani sve teže preživljavaju, potvrđuju i sve duži redovi pred pučkim kuhinjama. A stati u takav red, građane uistinu mora natjerati velika muka.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?