Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Imenovanje Vlade TŽ nije u skladu s Ustavom FBiH jer u njoj nema Hrvata

03. lipnja 2020. u 12:24 0 komentara 488 prikaza
Foto: Klix

Ustavni sud Federacije BiH na sjednici održanoj 5. svibnja, razmatrajući zahtjev Jelke Milićević, zamjenice premijera Federacije BiH, donio je mišljenje da imenovanje Vlade Tuzlanske županije nije u skladu s Ustavom Federacije BiH jer u toj Vladi nema ni jedan predstavnik hrvatskog naroda, otkriva Hrvatski Medijski Servis.

“Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije Bosne i Hercegovine za davanje Mišljenja o ustavnosti Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona, na temelju članka IV.B.3.7.d) (III) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici Suda bez javne rasprave održanoj dana 05.05. 2020. godine utvrdio je sljedeće mišljenje:

Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanske županije („Službene novine Tuzlanskog kantona”, broj: 7/19 ) nije sukladna s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine”, stoji u Mišljenju Ustavnog suda FBiH uz dodatak da se navedeno Mišljenje treba objaviti u „Službenim novinama Federacije BiH” i „Službenim novinama Tuzlanske županije”.

Ustavni sud FBiH pojašnjava kako odgovara na zahtjev o davanju mišljenja o sastavu Vlade TŽ i njene usklađenosti s Ustavom FBiH.

“Zamjenica Premijera Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: podnositeljica Zahtjeva) je podneskom broj, 02/2-02-54r2019 od 17.10.2019. godine podnijela Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ustavni sud Federacije) zahtjev za davanje mišljenja (u daljnjem tekstu: zahtjev) kojim se traži mišljenje Ustavnog suda Federacije o sastavu Vlade Tuzlanske županije (u daljnjem tekstu: Vlada županije) i usklađenosti Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanske županije (u daljnjem tekstu: osporena Odluka) s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o Vladi Tuzlanske županije („Službene novine Tuzlanske županije”, br.: 17/00, 1/05, 11/06, 13/11 i 15/17) donesenom na temelju Ustava Tuzlanskoe županije („Službene novine Tuzlansko-podrinjske županije” br.: 7/97 i 3/99 i „Službene novine Tuzlanske županije”, br.: 13/99, 10100, 14/02, 6/04 i 10/04)”, stoji u pojašnjenju o predmetu i podnositeljici zahtjeva.

Zahtjev se obrazlaže time što u Vladi TŽ nema niti jednog Hrvata, što je i sam potvrdio zamjenik predsjedatelj Skupštine TŽ, a Ustav FBiH propisuje da će sastav županijske Vlade odražavati nacionalnu zastupljenost prema popisu iz 1991. godine što ovdje nije učinjeno.

“U zahtjevu se navodi da je prema službeno dostupnim informacijama koje su potvrđene i kroz izjavu zamjenika Predsjednika Skupštine Tuzlanske županije, donesena osporena Odluka po kojoj u Vladi županije nema niti jednog predstavnika iz reda hrvatskog naroda. Navedeno se pravda da ‘nije obveza da se mora poštovati konstitutivnost u dijelu izbora izvršne vlasti županije’.

Prema navodima iz zahtjeva člankom V.3.8. stavak (1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine je propisano da će konstitutivni narodi i pripadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi, a da će takva zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine, sukladno s člankom, kako je navedeno, IX.11.a. ovog Ustava. Istovjetna obveza propisana je Zakonom o Vladi Tuzlanske županije”, stoji u Mišljenu Ustavnog suda FBiH koje je izdvojeno u paragraf “Bitni navodi zahtjeva”.

Podsjećamo, za Vladu TŽ bez predstavnika Hrvata glasovala je skupštinska većina SDA, DF, SBB, Stranka za BiH, SD BiH i PDA. Također, važno je za naglasiti da je dosadašnja praksa bila da se pozicije u Vladi TŽ popunjavaju onim Hrvatima koji nemaju legitimitet hrvatskog biračkog tijela kako bi se zadovoljila forma, a u aktualnom sazivu Vlade čak ni to nije slučaj.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.