Slučaj odabira sudaca

Imenovali “svoje” umjesto sudaca Hrvata

14.11.2016.
u 09:00

Slučaj imenovanja sudaca na Općinskom sudu u Čitluku dobiva svoj nastavak. Rang-lista sudaca koji su konkurirali za mjesto u spomenutoj pravosudnoj instituciji otkriva kako je Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine vjerojatno grubo prekršilo pravila po kojima je trebalo raditi. Napominjemo, VSTV BiH imenovao je Gorjanu Šajin, Gordanu Puljarević, Aidu Hidović i Evelinu Zadić za sutkinje Općinskog suda Čitluk. Gledajući nacionalnu strukturu, jedna je Hrvatica, jedna Srpkinja i dvije su Bošnjakinje. Osim što je prekršena nacionalna struktura sudaca, prekršen je i redoslijed kandidata na listi, piše Večernji list BiH.

Rang-lista

Od prvorangiranih sedam kandidata, dužnost je dodijeljena samo Gorjani Šajin koja je ocijenjena kao najbolji kandidat. Nakon toga je preskočeno sedam mjesta, koja su popunili kandidati hrvatske nacionalnosti, a zatim je imenovana Gordana Puljarević iz Gradiške. Aida Hidović iz Zenice je bila na 11. mjestu rang-liste, dok je Evelina Zadić iz Mostara postavljena na 13. mjesto. Ni to nije spriječilo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće da ih imenuje na pozicije u Općinskom sudu u Čitluku, odnosno, preskoči kandidate hrvatske nacionalnosti koji su imali više bodova od zadnje tri spomenute sutkinje. Zbog svega navedenoga, načelnik općine Čitluk Marin Radišić zatražio da se cijela procedura poništi i obavi ponovno imenovanje sudaca u Općinskom vijeću Čitluk. - Članak 43. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, kao i članak 82. Ustava Hercegovačko-neretvanske županije te stavak 3. članka 74. Zakona o sudovima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jasno govore o istoj potrebi: sastav suda treba odražavati nacionalnu strukturu pučanstva u općini. Ovim putem vam postavljamo sljedeće pitanje: kojom odredbom navedenih propisa ste se, između ostalog, rukovodili tijekom donošenja navedenih odluka? Budući da ste s navedenim odredbama više nego dobro upoznati, ne možemo se oteti dojmu da iza ovih imenovanja zasigurno stoje neki drugi razlozi. Stoga vas pozivamo da, zbog svega navedenoga, ali i zbog potrebe izgradnje daljnjeg povjerenja u institucije, navedenu odluku o izboru sudaca u Općinski sud Čitluk, sukladno članku 44. stavak 1. točka 2. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, preispitate ili poništite te time hrvatskom narodu barem dijelom vratite vjeru u njegovu državu, navodi se u reagiranju načelnika Radišića.

Ponoviti proceduru

Danas se očekuju nove reakcije hrvatskih dužnosnika u kojima će se tražiti poništenje donesenih odluka te donošenje novih u kojima će se poštovati zakoni ove zemlje te rang-lista kandidata za suce. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije