STRES I ANKSIOZNOST

Imate stresan posao? Evo četiri načina kako da ne dođe do premorenosti

Getty Images
18.10.2019.
u 19:42

Iako započinjanje novog posla može biti uzbudljivo i poticajno, početni elan ne traje vječno. Kako se stres i svakodnevne odgovornosti polako pojačavanju preplavljenost stresom lako postane dio svakodnevnice.

Izgaranje može rezultirati umorom, razdražljivošću i smanjenom produktivnošću. To može naštetiti vašim sposobnostima rješavanja problema i kreativnog razmišljanja. S vremenom čak može doprinijeti razvoju srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 istovremeno povećavajući vjerojatnost zlouporabe narkotika i alkohola, prenosi Business Insider istraživanje klinike Mayo.  Srećom, nekoliko podržanih znanstvenih strategija pomoći će vam da izbjegnete izgaranje i postignete bolje rezultate.

Uzmite pauzu prije nego osjetite sve simptome premorenosti

Pretjerani rad ne povećava produktivnost. Mnogima zapravo povećava rizik od skupih pogrešaka koje čine kako postaju sve umorniji. Dopustite sebi da napravite pauze kako biste izbjegli izgaranje. Čak i kratka šetnja može pružiti smislenu mentalnu opuštenost i jasnoću.

Pronađite posao oko kojeg ste strastveni

Pronalaženje većeg značenja u svom radu osigurava da se nećete preforsirati pa čak i kada nastanu stresne situacije. Posao ćete shvaćati kao jedan od omiljenih dijelova svoga dana, a time ćete i sebi značajno umanjiti količinu stresa kojeg on izaziva. 

Potaknite kreativnost neprestanim učenjem

Sigurno možete naučiti nove vještine koje su relevantne za vaš rad na poslu, ali to ne mora biti slučaj. Poboljšano kreativno razmišljanje može biti rezultat učenja sviranja glazbenog instrumenta, kuhanja novog recepta ili čak pamćenja pjesama.

Ne zapostavljajte međuljudske odnose

Ne samo da vam druženje s obitelji ili prijateljima omogućava da pobjegnete od stresa na poslu već vam pomaže i mogućnost da ostvarite priliku u kojoj možete razgovarati o svojoj situaciji s onima koji su vam najbliži. Oni će vam pomoći pri ublažavanju stresa i potencijalno spriječiti premorenost. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?