Mario Kordić, gradonačelnik Mostara

Imamo dosta zainteresiranih za nove investicije u Mostaru

mario kordic
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/3
01.01.2022.
u 09:00

Gradsko vijeće Mostara ja praktično pet do dvanaest usvojilo proračun za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 92 milijuna maraka. Za gradonačelnika Marija Kordića to je veliko olakšanje i uklapa se u njegov poslovični duh, pa će grad na Neretvi odmah iza Nove godine krenuti u nove projekte.

Večernji list: Što donosi novi proračun Mostara?

Drago mi je da smo uspjeli razmjerno jednostavno usvojiti proračun grada Mostara, a posebno jer je to prvi put napravljeno u zakonskom roku. To nam je bitno zato što time preskačemo tromjesečno privremeno financiranje što je podrazumijevalo da možemo samo servisirati ranije preuzeti troškove, a ne možemo realizirati nove projekte. To nam jamči da ćemo u već u prvom mjesecu nove godine usvojiti i program javnih nabavki, raspisati natječaj, te projekte koji su planirani za 2022. uspjeti i završiti u toj godini. Do sada su se zbog kasnijeg donošenja proračuna projekti počeli realizirati od polovice godine, zbog čega se stalno kasnilo s njihovom realizacijom.

Večernji list: Javnost očekuje čuti hoće li taj proračun biti socijalni, razvojni, socijalni, infrastrukturni?!

Mislim da je upravo ovaj proračun za 2022. godinu sveobuhvatan. Ima sve te segmente. Ove godine kao jednu veliku novinu u proračunu smo uspjeli izdvojiti sredstva za pomoć majkama koje rode dijete. Izdvojeno je 350.000 maraka, a već na sljedećoj sjednici razradit će se model po kojem će se trošiti taj novac. Dobit ćemo odgovore koliko će se stmulirati rađanje prvog, drugog, trećeg ... djeteta.

Večernji list: Kapitalni projekti?!

Ako im možemo smatrati kapitalnim, u gradu Mostaru su to infrastrukturni projekti jer je grad zbog okolnosti u kojima je živio zadnjih osam godina ih vrlo teško implementirao. Imamo na raspolaganju 9 milijuna maraka ugovorenih projekata koje bi trebali s početkom nove godine ući u realizaciju. U pitanju su projekti poput dvorane u naselju Centru dva, zatim prometnice koja prolazi prema novom mostu. Ti projekti su završeni, izvođači su izabrani. Ta dvorana koja se nalazi uz japansku školu je obveza koju je grad preuzeo na sebe izgraditi.

Večernji list: Čemu zahvaliti činjenicu da je proračun ponovno, drugi je u pitanju kojega vi formalno predlažete, usvojen gotovo ponovno jednoglasno?

Pa prije svega načinu na kojemu grad Mostar funkcionira. Sa svim vijećnicima, zainteresiranima i proračunskim korisnicima se razgovaralo puno prije nego je donesen i nacrt i na kraju prijedlog koji je usvojen ovoga tjedna.

Večernji list: Svejedno neki od vijećnika su ranije ocijenili kako ovaj proračun prije vide kao dokument nekog poduzeća, a ne grada, budući nije bio željoteka političkih stranaka?

Mislim da je jedini ispravan put da najprije realno planiramo prihode grada Mostara, te da se tek onda bavim rashodima. Jako nam je bilo važno ne predimenzionirati proračun. Sljedeća 2022. je vrlo vjerojatno izborna godina, a proračuni su u takvim godinama obično bile popis nekih želja. Međutim, uspjeli smo izbjeći takav scenarij. Prihodi su skromno i pažljivo planirani budući živimo u turbulentnom političkom, ekonomskom, ali i ništa manje važnom Covid vremenu.

Večernji list: Je li Mostar sada privlačniji investitorima?

Jeste. Postoji jako veliko zanimanje za grad Mostar. Drago mi je da su investitori prepoznali Mostar kao stabilnu sredinu u kojoj se može raditi biznis. Ono što nam pravi problem jeste općenito nestabilna politička situacija u državi. Imam osjećaj da investitori pomalo kalkuliraju, čekaju rasplet situacije na većim razinama vlasti. Mi kao grad smo trenutačno u jednoj fazi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kad je u pitanju imovina grada Mostara i zemljišta na kojima bi se eventualno mogle graditi tvornice i druge poslovne objekte. Čekamo donošenje Zakona o građevinskom zemljištu što bi nam jako olakšalo funkcioniranje u gradu.

Večernji list: Prošlo je razmjerno malo vremena otkako su imenovani, no jeste li zadovoljni radom novih uprava javnih poduzeća, ali i administracije koja je stigla zajedno s vama?

Moram reći da sam zadovoljan trudom i angažiranjem, te pokušajem da naprave iskorak. Vidljiva je energija i vizija kod novih uprava s jasnim ciljem gdje sve to treba ići. Treba međutim biti svjestan da su javna poduzeća u velikim problemima s kadrovima, tehnikom, a infrastrukturu koju održavaju u gradu je jako zapuštena. Grad će im morati biti od pomoći financijski i kod opremanja, te modernizacije funkcioniranja kako bi pratili svjetske trendove.

Večernji list: Očekuje se poskupljenje vode zbog rada pročistača, plaćanje parkinga. Trebaju li građani očekivati i nova iznenađenja u novoj godini?

Ne bih to zvao iznenađenjima. Već dugo godina koliko postoji kompanija Mo Parking nastojali smo regulirati mirujući promet u gradu Mostaru. Vijećnici su postavljali pitanja jesu li skupe cijene parkiranja, ja osobno mislim da nisu. Ideja koja je vodila uređenja ovoga pitanja nije bila motivirana novim ostvarenjem novih velikih prihoda, nego da kompanija može normalno funkcionirati. Ne mislim da ćemo imati veliki udar na građane. Kada je u pitanju cijena prikupljanje otpada, plaćanja vode mmoram rećui da su to stare cijene još iz 2012. godine. One zahtjevaju jednu reviziju, no mi smo na gradskim kolegijima zaključili kako moramo u sljedećoj godini kao grad pokušati biti dovoljno odgovorni prema građanima i njihovoj ekonomskoj situaciji. Mislimo da grad treba preuzeti jedan dio tih troškova kako bi došli do malo boljih vremena kada bi se stabilizirala financijska situacija i grada i građana. Nećemo žuriti s dizanjem cijena. Ne želimo da grad puni svoj proračun prelijevanjem novca od građana.

Večernji list: Je li konačno završen projekt kolektora i pročistača otpadnih voda?

Kolektori su završeni. Zadnja cijev koja je postavljena u primarni kolektor i cesta asfaltirana je upravo ovaj krak koji vodi od hotela Mostar do Španjolskog trga. Kada je pak u pitanju pročistač moram reći da smo sa zadovoljstvom završili spor s grčkom kompanijom Actor. Izašli smo iz arbitražnog procesa u Haagu i našli smo jedan zajednički dogovor, jedna Win-Win situacija da sklonimo sve probleme koje smo imali na pročistaču. To je dvogodišnji sporazum u kojemu će grad Mostar isplatiti svoje obveze prema Actoru koja je u najvećem dijelu završila svoje obveze prema Mostaru.

Večernji list: Prilično ste optimistično dali obećanje oko završetka izgradnje sportske dvorane, a zajedno s time otvoreno je i pitanje izgradnje bazena nakon bronce koju je donijela Lana Pudar. Što valja očekivati?

Sva projektna dokumentacija za sportsku dvoranu je na reviziji. Naime, zadnja revizija rađena je 2016. Radi se o poprilično zahtjevnom infrastrukturnom objektu za grad Mostar, ponajprije cijene koštanja. Tražili smo od projektanta da pokuša napraviti uštede na tom objektu te ga preprojektirati da bi manje koštao, a da se ne bi izgubio smisao i svrha. Očekujem da ćemo za pola mjeseca dobiti to revizijsko izvješće. Bit će predmet rasprave na Gradskom vijeću Mostara kada ćemo zauzeti jedan stav. Ako se odobri projekt kojega je spremna pratiti Razvojna banka Vijeća Europe išli bi u njegovu gradnju. Ukoliko se vijećnici s time slože ići ćemo ubrzano s realizacijom projekta. Radi se o lokaciji na kojoj je sve započeto. Što se pak tiče bazena, u proračunu smo uvrstili 120.000 maraka za izradu projektne dokumentacije. Osobno sam mišljenja da Mostar treba imati jedan olimpijski bazen.

Večernji list: Na početku je bilo prigovora i negodovanja oko organiziranja Adventa u središtu Mostara, ali su se pokazala posve marginalnima. Kakav je vaš dojam, je li ta manifestacija polučila uspjeh?

S obzirom na sve okolnosti, na razdoblje u kojemu je ovo sve organizirano, ali i iskušenja s Covidom, donošenjem proračuna, nazivom kako će se zvati, moram reći da je ispalo fantastično. To je mjesto gdje se građani masovno druže, da se radi o manifestaciji u jednu vrlo ozbiljnu tradiciju, jedan turistički brend grada Mostara. Iako nije niti završilo već sad smo u planovima kako to treba izgledati dogodine. Tim koji se bavio organizacijom Adventa ima nove odlične ideje i već sada se veselim sljedećoj godini. Uistinu vjerujem da ćemo ga pretvoriti u jedan regionalni turistički brand, te da će Mostar za BiH možda biti ono što je u tome smislu bio Zagreb svih ovih godina.

Večernji list: Mostar očekuje doček na otvorenome što je u svakome smislu iskušenje. Liječnik ste koji je bio na prvoj crti borbe protiv koronavirusa, a sada kao gradonačelnik organizirate veliko okupljanje. Koliko to predstavlja priliku za Mostar, a s druge strane opasnost od novog ubrzanog širenja koronavirusa?

Meni kao liječniku je to jedna velika briga. Moram priznati razmišljam o tome svakodnevno radimo li općenito i ovo s Adventom na ispravan način. Menadžment Covida u posljednje dvije godine kada je u pitanju grad Mostar je fantastično vođen. Nove uprave domova zdravlja rade odličan posao. Svjesni smo da s novim svojom imamo nevjerojatno brz porast brojeva zaraženih ljudi. Ono što je dobro u cijeloj priči jeste da novi soj ne izaziva tako teške simptome kako je to svojedobno bio wuhanski ili Delta soj. Jutros sam imao sastanak s direktoricom Doma zdravlja i pokušavamo iznaći model kako smiriti situaciju na terenu i ljudima objasnimo kako ne trebaju na prvu pojavu temperature odmah tražiti pomoć u zdravstvenoj ustanovi. Ključno je da se ne optereti zdravstveni sustav. Ipak očekujemo značajan porast zaraženih u prvom mjesecui, ali i nasreću vrlo mali postotak ljudi koji će trebati stvarno bolničke ili usluge Doma zdravlja. Omikron dolazi u regiju. Zlonamjernici će to sve povezati s organiziranjem dočeka Nove godine, ali vidimo da iskustva u kojima nema takvih događaja se događaju iste krivulje porasta zaraženih.

Večernji list: Gradsko vijeće je dodijelilo priznanje američkom veleposlaniku Ericu Gordonu Nelsonu i voditelju Izaslanstva EU u BiH Johannu Sattleru zbog održanih izbora u Mostaru. Kada ih trebamo očekivati u Mostaru i što vi očekujete od njih?

Očekujem od tih ljudi da budu uporni i da se završi drugi dio Mostarskog sporazuma koji se tiče promjene Izbornoga zakona. U Mostaru je potpisan i sporazum u tome dijelu na državnoj razini. Vidimo međutim da taj drugi dio ne ide u dobrom smjeru. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti kako bi se mostarski model funkcioniranja jedne sredine preslikao i na ostatak države. Mostar je jedini istinski multietničkih grad, sve druge sredine to nažalost nisu. Gospoda Nelson i Sattler su u Mostaru napravili dobar posao, ali taj posao nije doveden do kraja.

Večernji list: Razmišljate li možda da pozovete ključne aktere iz izborne reforme da nastave pregovore i postignu novi mostarski dogovor, recimo Gradskoj vijećnici koja je simbol deblokade i suradnje u gradu?

Simpatična ideja. Oni su apsolutno dobrodošli u Mostar, pa i u Gradsko vijeće. Iskreno očekujem da će svi sudionici, domaći i međunarodni, pokazati daleko veću odgovornost i biti spremni nastaviti razgovore i postići kompromis koji je u interesu sviju u ovoj zemlji.•

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
11:03 01.01.2022.

Bravo za gradonačelnika i cijelo gradsko vijeće . Lijepo je vidjeti da postoji nešto normalno u nenormalnih državi kao što je BiH. Ljudima je dosta slušati gluposti trba im netko ko će ih povesti u normalan život a ne nekakvi ratoborni pijevci koji pojma nemaju . Još jednom svaka čast Mostar i sretna nova godina.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?