U Odžaku održan znanstveni skup

Ilija Jukić se zalagao za uspostavu demokratskog sustava i rješenje hrvatskog pitanja

Znanstveni skup u Odžaku
vecernji.ba
28.10.2023.
u 12:56

U Odžaku je u prostoru Vijećnice održan znanstveni skup "Lik i djelo dr. sc. Ilije Jukića". Namjera je stručnom analizom na znanstvenoj razini progovoriti o dr. sc. Iliji Jukiću, hrvatskom diplomatu, političaru, publicistu i znanstveniku, kao i dopisniku najuglednijih svjetskih novina, koji je rođen u Posavini, u Svilaju 1901. godine (općina Odžak), a umro u Londonu 1977. O dr. Jukiću u javnosti se malo zna pa je taj prvi korak iznimno značajan, ne samo za Svilaj, Odžak, Posavinu već u puno širim okvirima, poručili su iz Organizacijskog odbora znanstvenog skupa koji je organizirao Centar za kulturu Odžak uz suorganizaciju Hrvatske matice iseljenika, a prenosi Vecernji.ba.

Brojni gosti i teme

Znanstveni skup su, među ostalim, pratili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, dužnosnici svih razina vlasti, zamjenik Hrvatske matice iseljenika dr. Ivan Tepeš, predsjednici Vlade i Skupštine Posavske županije Đuro Topić i Blaž Župarić s ministrima i zastupnicima, predstavnici općinskih službi na čelu s načelnicom Nadom Ćulap te svećenici i redovnici koje je predvodio dekan Doborskog dekanata don Ilija Orkić. - Drago mi je što je došlo do realiziranja ovako respektabilnog skupa koji je važan kako bismo progovorili o ovako značajnoj temi - naglasio je dr. Tepeš. Zadovoljstvo što se, nakon Tolise, i u Odžaku organiziraju znanstveni skupovi izrazio je i dr. Dragan Čović. - Ne sudjelujem izravno na skupu, ali sam u službenom posjetu Odžaku i obećao sam načelnici i predstavniku Organizacijskog odbora doći na ovaj znanstveni skup. Nedavno sam bio i na znanstvenom skupu u Tolisi u povodu 200 godina prve pučke škole i vjerujem da ćemo ponovno na tu temu biti u studenome. Dobro je da u našim krajevima, pogotovo u Posavini, što češće organiziramo znanstvene skupove - naglasio je Čović.

Foto: vecernji.ba

Ilija Jukić prvi je visokobrazovani i moderni bosanskoposavski političar i diplomat kojeg je primijetio i fra Grga Jukić. Nižu srednju školu pohađao je u Derventi, gimnaziju u Banjoj Luci, a zbog poznavanja francuskog jezika osigurano mu je besplatno školovanje na Studiju pravnih i političkih znanosti Ecole libre scientes politique u Parizu, gdje je i diplomirao. Postaje dopisnik hrvatske Danice u Chicagu i dopisnik najuglednijih svjetskih novina. S 20 godina postaje član Hrvatske težačke stranke, a na poziv priključuje se Radićevu HSS-u. Dolaskom dr. Vladka Mačeka za predsjednika stranke biva imenovan njegovim savjetnikom za međunarodne odnose u Londonu, Budimpešti i Sofiji te opunomoćenim ministrom u Santiagu de Chileu, navodi dr. sc. Ante Radnić u životopisu o dr. Jukiću. Predsjednik Organizacijskog odbora Ivo Jelušić zahvalio je svima koji su pomogli u višemjesečnoj organizaciji skupa i izrazio očekivanje kako će tema biti nastavljena kroz zbornik radova, a vjeruje i u nastavljanje započete teme na znanstvenoj razini, prenosi Vecernji.ba. Izrada uvodnog dokumentarnog filma o dr. Iliji Jukiću povjerena je Goranu Bačiću, a potom su u radnom dijelu skupa prezentirane četiri teme. Prof. dr. sc. Ivica Šute govorio je o temi "HSS u Mačekovo doba - ljudi, vrijeme i izazovi". U radu je dao naglasak na ljude koji su činili Mačekov najuži krug uoči, tijekom i nakon stvaranja Banovine Hrvatske. Među njima se nalazio i Ilija Jukić, koji je nakon sporazuma "Cvetković - Maček" bio šef Ureda u potpredsjedništvu Vlade kod Vladka Mačeka. Želi se ukazati na ulogu koji su ljudi poput Jukića imali na ondašnju hrvatsku politiku, ali i na kriterije koje su morali zadovoljiti kako bi se našli u poziciji na kojoj su se nalazili u prijelomnim godinama hrvatske povijesti 20. stoljeća, istaknuo je dr. Šute. Prof. dr. sc. Hrvoje Petrić govorio je u svojem radu o HSS-u u vrtlogu Drugog svjetskog rata, s osvrtom na Iliju Jukića. Djelujući u izbjegličkim vladama pokušao je smanjiti utjecaj velikosrpskih političara, a istodobno je djelovao na suradnji s umjerenijim političarima s kojima je pokušavao stvoriti seljačko-demokratski blok. Umirovljen je u listopadu 1943. g., naveo je u svojem radu dr. Petrić.

Foto: vecernji.ba

Vanjskopolitička pitanja

Dr. sc. Ivan Tepeš prezentirao je temu "Ilija Jukić u poslijeratnoj emigraciji" jer je dr. Jukić u emigraciju otišao nakon izbijanja Drugog svjetskog rata te se nikada više nije vraćao u domovinu. Ostao je živjeti u Londonu i biti politički aktivan u emigrantskom HSS-u svrstavajući se u uži krug oko predsjednika Vladka Mačeka. Savjetovao ga je oko vanjskopolitičkih pitanja. S Mačekom je dijelio antikomunističke stavove te se zalagao za hrvatsko-srpsku suradnju i rješenje hrvatskog pitanja u mirnom dogovoru sa Srbima. Do kraja života ostao je politički aktivan, naveo je, uz ostalo, u svojem izlaganju dr. Tepeš. Ivo Jelušić, dipl. politolog iz Zagreba, govorio je o temi "Ilija Jukić između dva totalitarizma".

Foto: vecernji.ba

Za bilo koje ozbiljno razmatranje bilo čijeg života i djela potrebno je njegovo djelovanje i stavove staviti u kontekst vremena i prostora u kojem se dovijalo. Ilija Jukić djelovao je upravo u vrijeme kada su se u Europi dogodila i na političku scenu stupila dva totalitarna sustava, nacistički i komunistički. Jukić se zalagao za uspostavu demokratskog građanskog parlamentarnog sustava i u okviru njega rješavanje i hrvatskog nacionalnog pitanja, a takav vid rješavanja problema utemeljen na demokratski način imalo je i vodstvo HSS-a, naveo je Jelušić. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?