pojednostavljuje se registracija tvrtke

Idućeg mjeseca proradit će jednošalterski sustav registracija tvrtki na jednom mjestu

26.05.2018.
u 20:30

Do kraja idućeg mjeseca u Federaciji BiH registracija tvrtke i izdavanje dozvola za njezin rad trebalo bi biti u mogućnosti odraditi samo na jednom mjestu, uz minimalnu papirologiju i puno kraće vrijeme, piše Večernji list BiH. 

Radna skupina

Spomenimo da se Vlada FBiH, reformskom agendom obvezala da će do lipnja 2018. godine uspostaviti jednošalterski sustav registracije poslovnih subjekata (“one stop shop”), slično kao u Republici Srpskoj. Uspostava jednošalterskog sustava registracije podrazumijeva izmjenu i dopunu niza zakona i podzakonskih akata, između ostalog Zakona o gospodarskim društvima. Zbog toga je formirana radna skupina za uspostavljanje jednošalterskog sustava poslovanja, kao i radna skupina za izradu teksta prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gospodarskim društvima. “One-stop shopovi” za registraciju tvrtki bit će u što kraćem razdoblju na jednom mjestu.

Vlada je, još prije nešto više od godinu dana, napravila prvi korak prema ispunjenju plana za dovođenje stranih ulagača na način da su izmijenili i dopunili Zakon o gospodarskim društvima i Zakon o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, na način da se stranim pravnim osobama omogući osnivanje podružnica na području FBiH. Međutim, kako ističu strani ulagači, u praksi je navedeno neizvedivo zato što ne postoji odgovarajuća tehnička struktura (npr. softverske potpore sustava, obrasci za prijavu za registraciju...). Od vlasti u Republici Srpskoj, tražili su poništavanje uvjetqa po kojem osoba ovlaštena za zastupanje poslovnice inozemne tvrtke mora imati uvjerenje o odobrenom boravku u BiH. Još prije četiri godine platformaška Vlada u FBiH odlučila je da je razdoblje od 30 dana krajnji rok po kojem će u budućnosti svaki strani ulagač moći registrirati tvrtku na prostoru Federacija BiH. Ako bilo koji pravni subjekt ili institut vlasti stranom ulagaču ne da svoje mišljenje o ponuđenoj registraciji tvrtke, po novom dopunjenom Zakonu o stranim ulaganjima, tvrtka se automatski smatra registriranom.

Gospodarska društva

Na ovaj način i Vlada i oba doma Parlamenta Federacije BiH nastoje poboljšati investicijsku klimu u ovom dijelu BiH i maksimalno skratiti proceduru pri ostvarenju inozemnih ulaganja. Spomenutim zakonom ukidaju se “segregacijske odredbe” na način da strani ulagač može osnovati gospodarsko društvo u Federaciji BiH pod istim uvjetima koji važe za domaće ulagače sukladno Zakonu o gospodarskim društvima. U smislu ovog zakona “osnivačko pravo stranih osoba” uključuje pravo osnivanja i upravljanja gospodarskim društvima pod uvjetima koji važe za domaće ulagače. Spomenimo da su strani, i domaći investitori od državnih, enitetskih, županijskih, gradskih i općinskih vlasti u BiH, više puta tražili uspostavu takvog “online-registra parafiskalnih nameta”, kao što to imaju Hrvatska i Srbija. Spomenuti “Online registar parafiskalnih nameta” trebao bi, između ostalog, sadržavati sve podatke o zakonima, podzakonskim aktima, odlukama, uredbama i propisima koji reguliraju utvrđivanje i naplaćivanje parafiskalnih nameta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?