Gradonačelnik ostaje, ali neće moći obnašati dužnost

Sud prihvatio jamčevinu! Milan Bandić prije slobode mora čekati žalbu Uskoka

Milan Bandić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
13.11.2014.
u 16:10

Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jamčevinu od 15 milijuna kuna te mu je odredio mjeru opreza zabrane obnašanja gradonačelničke dužnosti. Prevedeno, to znači da će, ako odluka suca istrage postane pravomoćna,  Bandić izaći na slobodu onog trenutka kada uplati jamčevinu te da će u tom slučaju na papiru biti zagrebački gradonačelnik, ali tu dužnost neće smjeti obnašati.

Jamčevine su određene i ostalim osumnjičenicima i kako doznajemo, sve su povećane, pa će tako, primjerice, Branko Mihaljević koji je u prvom navratu nudio 4,5 milijuna kuna u nekretnini, sada za izlazak na slobodu morati položiti jamstvo od sedam milijuna kuna. Kao i Bandiću i svim ostalim osumnjičenicima izrečene su mjere opreza zabrane obavljanja poslovnih aktivnosti, što znači da za sve njih vrijedi što i za Bandića. Drugim riječima, ako ova odluka postane pravomoćna, kad i ako uplate određene im jamčevine, nitko od osmorice osumnjičenika više neće moći obnašati dužnost koju je dosad obnašao.

Inače, kako doznajemo, Bandićeva obrana ponudila je jamčevinu u iznosu od dvadesetak milijuna kuna, a tu se radilo o nekretninama nekih Bandićevih prijatelja koji nisu imenovani. U prijašnjem rješenju o određivanju istražnog zatvora koje je ukinulo izvanraspravno vijeće, Bandićeva obrana nudila je jamstvo od 5,4 milijuna kuna, a u tom slučaju, radilo se o stanu njegova odvjetnika Krešimira Krsnika. Kako će Bandić prikupiti novac za jamstvo, bit će zanimljivo vidjeti s obzirom na to da njegova obrana tvrdi da on nema novca jer mu je sva imovina blokirana.

Ova odluka znači da Bandić i osmorica osumnjičenika u aferi Agram do daljnjeg ostaju u istražnom zatvoru jer stranke u postupku na ovu odluku suca istrage imaju pravo žalbe. Taj im rok počinje teći od trenutka kad prime rješenje suca istrage, a nakon što budu zaprimljene žalbe strana u postupku, ponovno će se sastati izvanraspravno vijeće koje će o njima odlučivati. Konkretnije, to znači da će proteći još barem tjedan dana dok se žalbe ne riješe i izvanraspravno vijeće sastane, a u slučaju da izvanraspravno vijeće i potvrdi ovu odluku, to znači da bi Bandić i ostali eventualno krajem sljedećeg tjedna mogli izaći na slobodu. Ako odluka postane pravomoćna prije nego što izađu iz Remetinca, sudu moraju priložiti potvrdu o uplaćenim jamstvima. U slučaju kad je riječ o jamstvu nekretninom, sud mora upisati hipoteku na nekretninu kojom jamči.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije