U tvornici pod otvorenim nebom u Kornici stasaju vrsni voćari

Iako je tuča oštetila jabuke, i ove sezone spravljat će se ekosok

09.09.2023.
u 14:08

U vrijeme kada posavski poljoprivrednici blokadama i prosvjedom na cesti ukazuju na svoj težak položaj, u Kornici se educiraju mladi poljoprivrednici, oni koji tek trebaju odlučiti hoće li za svoj životni poziv odabrati tvornicu pod otvorenim nebom, piše Večernji list BiH. Kažu nam, nisu time obeshrabreni jer žele najprije usvojiti znanja, kako teorijska tako i praktična, prije svega o voćarstvu, a onda se upustiti u neumoljivi svijet tržišta koji podrazumijeva i takav način borbe za svoja prava. Projekt "Iuvenes Fructus" zajednički potpisuju Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II." Sarajevo i zagrebački gospodarstvenik posavskih korijena Petar Lušo iz Kornice s tvrtkom Zorg In.

Za 30 najboljih nagrade

- U šestoj smo godini projekta "Iuvenes Fructus" kroz koje je prošlo ukupno 120 polaznika. Do sada ih je 25 nagrađeno i još novih pet najboljih bit će nagrađeno po završetku ove sezone. Fond nagrade po polazniku je 10.000 KM (ukupno 300.000 KM), a svake sezone bude nagrađeno po pet najboljih polaznika. Nagrada se ne dobiva u novčanom iznosu, već obilazimo polaznike i oni sami kažu što im najviše treba za pokretanje biznisa u vidu strojeva, sadnica... - objašnjava nam koordinatorica projekta Amanda Đogaš iz Odžaka.

Nakon ljetne stanke posavski voćari nastavili su s edukacijama, kako s onim teorijskim u kojima imaju vrsne predavače tako i na terenu, jer su tik uz prostor gdje imaju predavanja u Regionalnom centru za pastoral mladih u Kornici i pokazni voćnjaci. Praktični dio bila je berba prekrasnih jabuka iz kojih se također u tom pitomom i malom posavskom povratničkom mjestu spravlja i prirodni ekosok i time završava cijeli ciklus proizvodnje. Istina, ova godina nije baš bila naklonjena voćarima jer gradonosni oblaci ipak su oštetili voće unatoč postavljenim mrežama. Ipak i taj dio jabuka neće biti bačen jer uz industrijsku preradu, objašnjavaju predavači, može se smanjiti gubitak. A kako se iz nečeg lošeg uvijek može izvući i dobro, polaznici su mogli vidjeti uživo kako izgledaju oštećenja na plodovima jabuka od leda te upoznati proces razvrstavanja plodova po klasama.

- Berba voća naizgled je jednostavan posao, ali je to u biti složen i odgovoran postupak koji je uvjetovan prethodno provedenim agrotehničkim mjerama, a zatim vremenom i načinom berbe. Pri berbi plodova vrlo je bitna kvaliteta plodova uvjetovana pravodobnim izvođenjem berbe, a zatim i brzinom, načinom i svime što radimo s plodovima nakon berbe, uključujući i samo skladištenje - objašnjavaju profesorice koje pretaču mladim voćarima teoriju i praksu - Gorana Benković i Ivana Knežević.

U projektu "Iuvenes Fructus" smatraju važnim i sajamske manifestacije pa su polaznici obišli čak dva sajma, 50. Sajam šljive u Gradačcu i Dane Mediterana u Neumu. Polaznici projekta obišli su sa zanimanjem štandove Sajma šljive u Gradačcu koji se odvijao pod sloganom "Uložiti maksimum u poljoprivredu". Također su kornički voćari obišli i sajamsku manifestaciju u Nemu Dani Mediterana, koja se petu godinu zaredom odvijala u sklopu Neumskog ljeta 2023. i koja je okupila brojne domaće i strane izlagače. Sajam su s koordinatoricom projekta Amandom Đogaš posjetili dobitnici poticaja ovog hvalevrijednog projekta.

Posjet sajmovima

– Posjet sajmu važan je za daljnji eventualni biznis ovih mladih voćara, a uz to ostvarili smo kontakte s drugim izlagačima koji će nam pomoći u daljnjem radu u poljoprivredi - zaključuje koordinatorica projekta "Iuvenes Fructus" Amanda Đogaš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije