Radnička prava

I radnici moraju ‘raditi’ na poznavanju svojih prava

parava
19.01.2016.
u 06:45

“Ova mi je godina sretna jer sam dobio posao u dobroj tvrtki”, rekao nam je mladi Posušanin koji je tako riješio svoj životni problem. No, mnogi su na čekanju i u nadi, a nije mali broj onih koji rade za mala primanja i što je još teže - ne uplaćuje im se radni staž, pa ni zdravstveno osiguranje. Ne samo u Posušju nego i u drugim mjestima, ima onih koji godinama rade “na crno”. U BiH ih je više od 20% i taj postotak stalno raste. Pojedinci i ne znaju da im poslodavac ne uplaćuje doprinose. “Po dobi ispunjavam uvjete, ali mi nedostaje samo jedna godina staža kako bih dobio minimalnu mirovinu. Moja bivša tvrtka je propala, a privatizacija traje 10-ak godina. Bez minimalne uplate ne mogu u mirovinu”, požalio se jedan stariji Posušanim kojega muče brojni, pa i zdravstveni problemi.

Nije mali broj onih koji rade u manjim privatnim tvrtkama više godina, ali im ne uplaćuju radni staž.

Tako je mlada Posušanka radila tri godine i nadala se kako će sve biti po zakonu, ali ništa joj nije uplaćeno osim male plaće. Odlučila se za rad u Njemačkoj. Brojni su drugi problemi i kršenje zakonskih normi iz Zakona o radu, a iskorak su odradili djelatnici i suradnici Centra za građansku suradnju Livno. Uvedena je i pravna pomoć za radnike kako bi ostvarili zakonska prava. Pravda je spora, ali dostižna, ističu neki koji su ipak ostvarili ta prava, uz sve muke i nevolje. No, i sami radnici moraju “raditi” na poznavanju svih svojih prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?