projekt

I BiH izbacuje iz uporabe plastične vrećice, do tada se proširuju naknade za njihovo korištenje

31.10.2019.
u 07:00

Po novoj uredbi koju je donijelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, potpuna zabrana uporabe i stavljanja u promet plastičnih vrećica stupit će na snagu 2027. godine.

Propisi u EU

U obrazloženju spomenutog ministarstva, u kojem se objašnjavaju ciljevi i razlozi promjene uredbe o izmjenama i dopunama uredbe o naknadama za plastične vrećice, stoji, između ostalog, kako je ona donesena u skladu sa smjernicama koje propisuje Europska unija, ali i da je od 2014. godine kada je donesena uredba o naplati korištenja plastičnih vrećica do danas primijećen niz tehničkih nedostataka u cilju zaštite okoliša. Prema usvojenoj uredbi iz veljače 2014. godine, svi trgovci: trgovine, supermarketi, pekarnice, kiosci, ljekarne, trgovine mješovite robe... koji stavljaju u promet plastične vrećice, dužni su bili to naplaćivati i poštivati, ali je, kako pišu u obrazloženju, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH u dvije godine praktične primjene primijetio niz tehničkih nedostataka, koji su finalno vodili k neučinkovitosti odredbi, koje su predmet izmjena. “Kao najveći problem ističe se prijavljivanje izuzetno velikog broja vrećica pod kategorijom ‘vrećice za pakiranje rinfuznih materijala’ koje ne podliježu plaćanju naknada. Kada to stavimo u odnos s vrećicama koje podliježu plaćanju naknade, vidljivo je da je taj broj višestruko manji od vrećica za rinfuzne materijale. Prema saznanjima Fonda, uvidom u dostavljena izvješća postoje trgovine koje su prijavile stotine tisuća, pa čak i milijune vrećica kao ‘vrećice za rinfuzne materijale’, dok je poznato da isti plasiraju na tržište vrećice koje podliježu naknadama i koje naplaćuju.

Stanje u Federaciji

U skladu s navedenim, smatra se da je na ovaj način država oštećena za znatan iznos sredstava te da nije postignut osnovni cilj uvođenja naknade za vrećice tj. smanjenje njihove uporabe”, stoji u obrazloženju Ministarstva. Osim toga, veliki broj uslužnih radnji, trgovina, iz uporabe je izbacio vrećice s debljinom stijenke do 20 mikrona i u promet uveo vrećice s debljinom stijenke od 21 do 50 mikrona ili koriste vrećice za rinfuzne materijale u tu svrhu, a sve u cilju izbjegavanja plaćanja naknade. I dok se plastične vrećice ne izbace potpuno iz uporabe, po novom pravilniku, moraju se plaćati naknade za sve vrste takvih vrećica bez obzira na njihovu debljinu. Iako ju je Vlada FBiH prije pet godina najavljivala kao jednu od ključnih odluka u zaštiti okoliša, koja je s velikom publicitetom popraćena u medijima, uvođenje plaćanja naknade za plastične vrećice “tregerice” donijelo je jako mršave rezultate. Plastične vrećice i dalje pune okoliš u Federaciji BiH, a u njezinu proračunu od plaćenih naknada za plastične vrećice u tri godine prikupljene su svega 780.153 KM. U izvješću o realizaciji akcijskog plana Federalne strategije zaštite okoliša 2008. - 2018. stoji kako je od 2014., 2015. i 2016. godine, od ukupno prikupljenih sredstava u iznosu od 780.153 KM, Fondu za zaštitu okoliša nakon transfera županijama ostalo 234.046 KM. Podsjetimo kako je odlukom definirano da svi trgovci registrirani na području Federacije BiH koji troše za vlastite potrebe ili stavljaju u promet plastične vrećice “tregerice” plaćaju naknadu Fondu za zaštitu okoliša FBiH, i to dva puta godišnje na osnovi izvješća o količini plastičnih vrećica stavljenih u promet, u obračunskim razdobljima i rokovima, na obrascu čiju formu i sadržaj propisuje Fond. “Naknada za stavljanje u promet plastične vrećice koja je obuhvaćena izvješćem je 0,05 KM po komadu.

Za stavljanje u promet neprijavljenih plastičnih vrećica koje nisu obuhvaćene izvješćem naknada iznosi 0,08 KM po komadu, a obveza plaćanja ove naknade utvrđuje se rješenjem mjerodavne inspekcijske službe”, stoji u izvješću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?