Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

I Arapi u biznisu izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici

24. lipnja 2021. u 16:39 0 komentara 574 prikaza

Operator za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju (OIEiEK) FBiH, uz državnu kompaniju Pretis, koja je dio namjenske industrije, jedini nije dopustio federalnim revizorima provjeriti financijsko poslovanje, piše Večernji list BiH. Posebno bi reviziji bilo značajno zaviriti u podatke o isplaćenim poticajima za izgradnju objekata u kojima se proizvodi električna energija od obnovljivih izvora vode, sunca i vjetra, ali i financijske podatke od tvrtki koje su po stimulativnim cijenama prodavale električnu energiju. Upućeni u pokušaj izgradnje niza mini hidroelektrana na vodotoku rijeke Neretvice i drugih manjih rijeka koje se na području Konjica ulijevaju u Neretvu upozoravaju na niz nepravilnosti - od izdavanja dozvola za izgradnju do dobivanja poticaja, navodeći kako se u najvećem dijelu radi o spoju vlasti, politike i pogodovanja.

SDA, Slovenci, Arapi

Prije desetak dana građani Konjica zaustavili su strojeve konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic s predstavnicima investitora JP EP BiH koji su namjeravali započeti gradnju petnaestak objekata. Prema javno dostupnim podacima koji se mogu pronaći navodi se daleko veći broj objekata malih hidroelektrana. Investitor tek malog broja njih je građevinska kompanija Amitea iz Mostara, a najvećeg dijela Elektroprivreda BiH te, zanimljivo je, Turboinštitut d.d. iz Ljubljane. Pa ipak, krovno društvo koje povezuje sve te interese, zanimljivo, čine Arapi okupljeni u South European Investment Company. U pitanju je osam državljana uglavnom Saudijske Arabije i Emirata te sedam gospodarskih subjekata koji se povezuju s kompanijama čije interese politički pokriva SDA. Uz Neretvicu, spominju se i pritoke te drugi vodotoci poput Obaščice, Crne rijeke, Prolaza, Mandina potoka, Crne vode... na kojima bi se gradili objekti malih hidroelektrana. Zanimljive su višegodišnje veze koje navedene kompanije imaju s ljudima iz vlasti, politika i drugih oblasti. Naime, Turboinštitut je slovenska kompanija koja se bavi izgradnjom malih hidroelektrana preko projektnog ureda koji je u vlasništvu dužnosnika bliskih SDA ili su pak njegovi visoki dužnosnici. Prema tvrdnjama prosvjednika koji su zaustavili izgradnju energetskih objekata, više kompanija dovodi se u vezu i s čelnim ljudima federalne Vlade i resornih ministarstava. Ključno je, međutim, što se izvođačima i interesnim lobijima žuri budući da su vlasti Federacije BiH načelo prihvatile zaustavljanje izgradnje malih hidroelektrana, a sada se očito odugovlači s donošenjem te odluke kako bi se pogodovalo investitorima iz doline rijeke Neretvice. Jedna od važnijih poluga kako to sve ostvariti je OIEiEK, kojemu je na čelu Željko Določek, koji je dugi niz godina upravo radio za razne konzorcije za izgradnju malih hidroelektrana.

Treći put v. d.

Zanimljivo je kako ga je Vlada imenovala na tu poziciju kao vršitelja dužnosti, što je treći put da se na čelo ove agencije imenuje vodeći dužnosnik iako se po Zakonu o gospodarskim društvima to može izvesti samo u dva navrata. Ovaj Operator očito treba pogodovati kako bi se ovi projekti upisali u registar projekata u OIEiEK kako bi im se osigurale dinamičke kvote, a to u biti znači financijske poticaje. Uz to, iz Vlade FBiH nikako da “iscuri” novi Zakon o električnoj energiji koji bi definirao i pitanje izgradnje malih hidroelektrana. Jednako tako simptomatično je kako FBiH nikako da zaustavi izgradnju ovih energetskih objekata iako se na to javno obvezala.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.