KUPRES

HVO poručio: Hrvat treba biti ministar branitelja

hdz
VL FOTO
19.03.2014.
u 09:22

U radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici stradalničkih i braniteljskiih udruga HVO-a, članovi Predsjedništva HDZ-a, a razmatrano je stanje u Federalnom ministarstvu branitelja i aktualni prijepori oko revizije braniteljskih prava, kao i prava branitelja i članova njihovih obitelji u RH, te su predložena rješenja za pojedina pitanja

U organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH i Odbora za branitelje i udruge iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne u Hrvatskom domu u Kupresu održan je okrugli stol “Analiza stanja braniteljske populacije HVO-a Herceg Bosne”.

Reforma skrbi

U radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici stradalničkih i braniteljskiih udruga HVO-a, članovi Predsjedništva HDZ-a, a razmatrano je stanje u Federalnom ministarstvu branitelja i aktualni prijepori oko revizije braniteljskih prava, kao i prava branitelja i članova njihovih obitelji u RH, te su predložena rješenja za pojedina pitanja. Opći je zaključak svih sudionika okruglog stola da se moraju poduzeti sve moguće aktivnosti predstavnika hrvatskog naroda na svim razinama vlasti kako bi se zaustavilo daljnje kriminaliziranje Domovinskog rata i HVO-a kao legalne oružane sile hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, te se suprotstaviti svim novim pokušajima daljnjeg urušavanja položaja branitelja i njihovih zakonito stečenih prava.

Dugoročno i temeljito rješenje problematike u oblasti braniteljske populacije sudionici okruglog stola vide u temeljitoj reformi u oblasti skrbi o braniteljima.

“Pod broj jedan potrebno je osigurati poziciju ministra u Ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata kao uvjet sudjelovanja i formiranja tijela vlasti nakon izbora, a potom izvršiti formiranje dvije uprave ili direkcije u sastavu Ministarstva, a od kojih bi jedna bila zadužena posebno skrbiti o pripadnicima HVO-a”, poručili su predstavnici udruga.

Općinskim načelnicima i predstavnicima županijskih vlasti naloženo je da prekinu svaki oblik suradnje s Federalnim ministarstvom branitelja po pitanju revizije branitelja sve dok se ne provedu presude Ustavnog suda FBiH i proces revizije ne vrati u okvire propisa koji osiguravaju paritetno sudjelovanje hrvatskih predstavnika, predstavnika HVO-a i pripadnika korisnika prava predloženih od legitimnih predstavnika.

Ponoviti vještačenje

Tek nakon toga potrebno je formirati revizijski tim za koordinaciju sukladno članku 10.(2) Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Također, potrebno je inzistirati na ustroju instituta za medicinsko vještačenje po načelima ustroja FZ za MIO te sukladno tomu na ponovnom vještačenju svih ocjena RVI u čijem radu nisu sudjelovali Hrvati.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar smjesak2222
smjesak2222
10:26 19.03.2014.

Ma koja priča gdje nije sudjelovao Hrvat, u zenici je hrvat doktor neuropsihijatar iz žepča masakrirao pripadnike HVO iz drugih općina ocjenjujući hirurske i ortopedske povrede, negirao je nalaze i ocjene komisije koje su prošle raniju reviziju i za kojee su doktori Bošnjaci ocijenili kao vjerodostojne onih sve negirao i poništio.

RO
rosa
11:26 19.03.2014.

I nijedne riječi kako se 2004. godine pojavilo tisuće novih "braniteljskih" invalidskih kandidata. Isti model (izgovor) su koristili i HVO i Armije BiH (oni drugi svim svojim pripadnicima daju invalidnine), a danas kada su ugrožena prava istinskih branitelja-invalida zbog tisuća lažnih, "dušebrižnici" nam sve to predstavljaju kao međunacionalni problem. Ništa novo, izborna je godina.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?