Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Huston: Članstvo u NATO-u nudi afirmaciju države na međunarodnoj sceni

18. rujna 2017. u 12:29 0 komentara 65 prikaza

Članstvo u NATO-u je suverena odluka države Bosne i Hercegovine, a poštujem sve pojedinačne odluke građana BiH i nikada se ne bih miješao u razlike u mišljenjima - kazao je komandant NATO-ovog štaba u BiH, brigadni general Robert A. Huston u razgovoru za Fenu.

Kako je rekao, iako je NATO uložio mnogo u našu zemlju, to nije urađeno da bi BiH postala članica NATO-a već da se pomogne građanima BiH te da se ubrzaju reforme, ne samo obrane već i ekonomske i pravne reforme.

- Sve te reforme vode ka eventualnom članstvu u NATO-u, a vrlo često su slične reformama neophodnim za članstvo u Europskoj uniji - dodao je.

Komandant Huston kaže da investicije NATO-a u BiH doživljava kao pozitivne, jer su BiH i regiji pružile više stabilnosti, sigurnosti, a NATO-u omogućile pristup različitim viđenjima u BiH, odnosno o tome šta to naša zemlja želi, a što će biti od koristi svima.

Kao prioritete u svojoj misiji u BiH istakao je sigurnost i stabilnost, ali i dobrobit građana BiH. Također, dodao je, po zahtjevu vlasti BiH pružaju podršku i savjete u područje reforme obrane, gdje su, po njegovom mišljenju, ostvarili priličan napredak.

Osim navedenog, kazao je da bi želio raditi na regionalnoj suradnji te napomenuo da suradnja Srbije, Hrvatske i BiH već postoji  te da bi on želio da je dalje "razradi".

- BiH bi tu mogla preuzeti vodeću ulogu, a kroz našu dodatnu pomoć, savjetovanje i obuku, možemo unaprijediti sposobnosti koje već postoje - smatra brigadni general.  

Osvrnuvši se na Oružane snage BiH, pohvalio je njihov profesionalizam, što mu je, kaže, potvrdila i njegova prethodnica, bivša komandantica NATO-ovog štaba u BiH brigadna generalica Giselle Wilz, koja je kazala da su vojnici OSBiH među najboljim s kojima se u svojoj karijeri susrela. Dodao je da je slične komentare čuo i od velikog broja oficira  iz NATO-zemalja - da su pripadnici OSBiH sposobni, lojalni i da se na njih može osloniti.

Stoga je, ističe, sretan što surađuje s Oružanim snagama koje imaju takav nivo sposobnosti i uživaju takav ugled, također, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je BiH opredijeljena i posvećena sudjeluju u operacijama podrške miru te borbi protiv terorizma.

- BiH je važan dio svega toga i vrlo je dragocjena za ono što svijet pokušava učiniti da bi se održala stabilnost i sigurnost - naglasio je.  

Komandant NATO-ovog štaba u BiH napomenuo je da, između ostalog, rade i na koordinaciji odgovora na katastrofe, kao što je slučaj s predstojećom NATO EADRCC terenskom vježbom otklanjanja posljedica katastrofa, pod nazivom "Bosna i Hercegovina 2017". S tim u vezi, izrazio je zadovoljstvo što je BiH ponudila da bude domaćin ove vježbe koja je prethodno održana 17 puta u drugim državama.

Naglasio je da je grupa subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i  iskustva.

- Osim posmatrača iz Japana i Iraka, timova iz Azejberdžana, Armenije, Pakistana te timova iz Ujedinjenih nacija i EU, sudjelovat će i timovi iz Srbije, Hrvatske i BiH - istakao je i dodao da regionalni pristup pruža mogućnost da se promovira regionalna suradnja.

Imajući u obziru fokus NATO-a na izvanredne situacije, mišljenja je da ova vježba dolazi baš u pravo vrijeme.

- Između Srbije, Hrvatske i BiH već postoji suradnja u domenu civilne pripremljenosti na izvanredne situacije ili katastrofe - kazao je, uz napomenu da će ova vježba biti prilika da se potvrde znanstvene lekcije, uvježbaju i testiraju procedure za zajednički rad te da se iznađu neki novi modusi.   

Napomenuo je da će Srbija sljedeće godine biti domaćin ove vježbe te da je to prilika da se ono što se u BiH uvježba i nauči, potvrdi i dodatno uvježba u Srbiji.

Tijekom razgovora za Fenu, komandant NATO-a se vratio na pitanje članstva BiH u Sjevernoatlantskoj alijansi, kazavši da odluka o članstvu BiH nije nešto što je pitanje neposredne budućnosti.

- Odluku o tome da li će BiH postati članica NATO-a donijet će svi bh. građani, a  kroz godine djelovanja NATO-a, svim građanima ove zemlje bit će jasno šta članstvo u NATO-u predstavlja, šta nudi i šta zahtijeva - istakao je i još jednom ponovio da je sada bitno postizanje napretka u reformama. 

Također, Huston smatra da u svim dijelovima BiH trenutno ne postoji jasno razumijevanje šta je zapravo NATO.

- Članstvo u NATO-u nudi afirmaciju i poziciju državi na međunarodnoj sceni, ali čak i ako BiH ne postane članica NATO-a, i dalje bi postojalo partnerstvo - rekao je i ukazao na činjenicu da je Srbija, koja je proglasila neutralnost, izuzetan primjer toga, kao i da ima sve bolje odnose s NATO-om.

Kako je rekao, ne vidi nikakve negativne strane ulaska u članstvo NATO-a, pogotovo ne u aktivaciji Akcijskog plana za članstvo (MAP) te zaključio da od toga "vidi samo dobro za BiH u njenoj budućnosti". 

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.