Hrvatsko kulturno društvo Napredak pozdravlja donošenje Zakona o hrvatskom jeziku

01.02.2024.
u 15:03

Hrvatski sabor 26. siječnja 2024. donio je, na inicijativu Matice hrvatskeZakon o hrvatskom jeziku, čime je Republika Hrvatska stala uz bok europskih zemalja koje se svojim nacionalnim zakonodavstvom skrbe o vlastitu jeziku. Time se nakon desetljeća iščekivanja napokon ostvario san mnogih generacija hrvatskih domoljuba.

Zakonom se propisuje službena upotreba hrvatskoga jezika, uređuje osnivanje Vijeća za hrvatski jezik kao koordinacijskog savjetodavnog tijela čiji će rad biti usmjeren na zaštitu, njegovanje i razvoj hrvatskoga jezika, kao i izrada Nacionalnog plana hrvatske jezične politike radi očuvanja društvene uloge i pravnoga položaja hrvatskoga jezika.

Potvrđuje se da je hrvatski jezik službeni jezik u Hrvatskoj i jedan od službenih jezika Europske unije, kao i to da je u svojoj ukupnosti i cjelovitosti temeljna sastavnica hrvatskog identiteta i hrvatske kulture.

Obveznici službene upotrebe hrvatskoga jezika su tijela državne vlasti, tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravne osobe koje imaju javne ovlasti, odnosno sva javnopravna tijela u Hrvatskoj.

Skrb o razvoju hrvatskoga jezika odgovornost je cjelokupnoga hrvatskog društva te stoga mora biti postavljena na široku nadinstitucionalnu i nacionalnu razinu. To će se postići okupljanjem hrvatskih ustanova i najboljih stručnjaka koje ovo društvo može dati za promišljanje razvoja hrvatskoga jezika, identiteta i kulture u budućnosti.

Ovo je zakon o budućnosti hrvatskoga jezika. Njime ne zaštićujemo hrvatski jezik u prošlosti, nego ga pripremamo za budućnost i buduće naraštaje.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak pozdravlja donošenja zakona kojim se po prvi put u povijesti uređuje pitanje službene i javne uporabe hrvatskog jezika te osigurava sustavna i stručna skrb o njemu.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini sudbina hrvatskog jezika, iako je najvećim dijelom pravno riješena, u praktičnom provođenju jezične ravnopravnosti ima brojnih problema.

Zato njegova dosljedna provedba i provođenje ustavne činjenice u praksi da je hrvatski jezik ravnopravan službeni jezik, treba opravdati u svim u zakonima, u medijima, u nastavi, u udžbenicima, u administraciji, te u kulturi i politici.

Iznimno je važno, a HKD Napredak se, koliko ima snage i utjecaja, zalaže da naša domovina Bosna i Hercegovina, kao višenacionalna zajednica triju konstitutivnih naroda i triju ravnopravnih jezika i u zakonskoj regulativi i u jezičnoj teoriji i praksi, na svim razinama, promovira i čuva sve nacionalne i duhovne tečevine.

Jer sva tri konstitutivna naroda su u većoj ili manjoj mjeri opterećena osjećajem jezične, a jednako tako i svake druge vrste ugroženosti od drugih. Jezik je samo jedan od instrumenata te politike. Dok se god bude manipuliralo jezikom, neće biti uvjeta za rješavanje funkcionalnosti i ravnopravnosti triju standardnih jezika.

Bez jezika i obrazovanja nema kulturnog napredovanja, a osnovni uvjet za to su čitanje i učenje književnih djela napisanih na materinskom jeziku. Hrvatski jezik mora biti svakodnevno prisutan u javnoj komunikaciji Bosne i Hercegovine. To je najbolji način da očuvamo vlastiti identitet koji uživamo Ustavom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije