ZAGREB

Hrvatski pulmolog poziva na oprez zbog saharskog pijeska u zraku: Evo što može učiniti zdravlju

02.04.2024.
u 12:22

Europa, pa tako i Bosna i Hercegovina, posljednjih dana prekrivena je prašinom i pijeskom koje vjetrovi s juga donose iz Afrike. Pomalo mutno nebo nad većim dijelom naše zemlje govori da je pijesak iznad nas.

No, iako su temperature zraka iznadprosječno visoke i mame na izlazak, stručnjaci savjetuju: ostanite kući!

Prim.dr. Saša Srića, internist i pulmolog, voditelj opće interne KBC-a Zagreb govori kako saharski pijesak nije bezazlen. Može izazvati tek blage respiratorne poteškoće, ali kod najosjetljivijih kroničnih bolesnika čak dovesti do srčanog udara.

"Ako su čestice velike one ne ulaze u donji dišni sustav i zadržavaju se na sluznicama, oka, nosa, usta. Dakle, mogu dovesti do nadražaja, grebanja grla, suzenja očiju, ali i dovesti do nekih infekata, poput konjunktivitisa. Naravno, može izazvati i alergijske reakcije", govori prim. Srića.

Nadalje, pojašnjava pulmolog, one manje čestice mogu ući u donji dišni sustav i doći do pluća, a tada nije neobično da dođe do pneumonije, odnosno upale pluća.

"U onim najrjeđim i najopasnijim situacijama, čestice mogu ući u krvotok i dovesti do akutnog infarkta miokarda, a to se događa kod već bolesnih ljudi. Naravno to su vrlo rijetke situacije i nadamo se da će u ovom trenu to biti u teoriji, a ne u praksi", govori prim. Srića za Jutarnji.

Kao najugroženije navodi kronične plućne i srčane bolesnike.

"U nepovoljnijoj situaciji su astmatičari, osobe koje često imaju respiratorne probleme, pacijenti s KOPB-om, karcinomom pluća...te osobe s kardiovaskularnim kroničnim bolestima", govori prim. Srića. Savjetuje da se redovno uzimaju terapije, te da takvi kronični pacijenti ne borave na otvorenom, a ako ipak izađu i primijete tegobe da odu svojim kućama. Što se djece tiče, također su najugroženiji oni koji imaju astmu, alergije i imaju česte respiratorne bolesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?