Hrvatski premijer s biskupom Perićem

Položaj Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda pune ravnopravnosti je trajna zadaća Hrvatske

mostar
Foto: Stojan Lasić
1/5
28.10.2016.
u 21:14

Hrvatski premijer je kazao kako će hrvatskim predstavnicima okupljenima oko HNS-a na sutrašnjem sastanku poručiti kako nova hrvatska Vlada BiH stavlja na prvo mjesto svojih vanjskopolitičkih aktivnosti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Bosni i Hercegovini, u petak navečer stigao je Mostar gdje se susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem. Nakon sastanka Plenković je izjavio kako je s biskupom razgovarao o suradnji BiH i Hrvatke te o položaju Hrvata u BiH. 

Naglasio je kako su željeli čuti njegovu analizu položaja Hrvata u BiH i sugestije kako da se što kvalitenije iskoristi sve ono što Hrvatska već dugi niz godina, osobito putem Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, provodi kroz projekte i programe, te na koji način ta potpora može biti konkretnija i učinkovitija, javlja Fena. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje, premijer je kazao kako će hrvatskim predstavnicima okupljenima oko HNS-a na sutrašnjem sastanku poručiti kako nova hrvatska Vlada Bosnu i Hercegovinu stavlja na prvo mjesto svojih vanjskopolitičkih aktivnosti te da im je položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u smislu njegove pune ravnopravnosti jedna trajna zadaća.

- Poručit ću im da ćemo uzeti pod ruku na najprijateljskiji i najsusretljiviji mogući način BiH na njenom putu prema EU, da ćemo intenzivirati gospodarsku suradnju i da ćemo na svaki način težiti ka funkcionalnoj BiH - naglasio je Plenković.

Premijer je dojmove sa današnjih sastanaka u Sarajevu ocijenio izuzetno pozitivnim, dodavši kako je postignut visok stupanj razumijevanja te da je Hrvatska spremna pomoći i politički i gospodarski i iskustveno te stvoriti jedan dobar trenutak suradnje, koji će, kako se nada, vrlo konkretno operacionalizirati kroz sastanak zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Premijer Plenković jutros je doputovao u Sarajevo, a u popodnevnim satima posjetio je i Kiseljak.

U subotu, 29. listopada, predviđeno je da predsjednik Vlade Republike Hrvatske posjeti Sveučilište u Mostaru gdje će razgovarati s rektoricom Ljerkom Ostojić i članovima Rektorata. 

Tijekom dana razgovarat će s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH, predvođenim predsjednikom tog sabora i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, te će posjetiti Dom za siromašne studente Franjevačkog samostana i obići gradilište Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Ključne riječi

Komentara 1

SO
Special_one
01:04 29.10.2016.

Tko o čemu... Čovjek koji je razjednio crkvu u BiH i vjernike priča o njihovim problemima. Da nije istinito bilo bi smiješno. Sa hrpom poslušnika koji samo kimaju glavom progoni franjevce, pa možemo reći i ubija jer puno ih je, zbog slučaja kojeg je on rasplamsao umjesto umirio, i život izgubilo. Zatim radi protiv Međugorja i toliko je u svijetu doprinio da se priča o nekom profiterstvu umjesto o suštini vjere, kao da u Fatimi ili Lurdu uopće nema vjerskog turizma. Ali, tamo su intelektualci, pravi crkveni vođe. Hercegovina, nažalost godinama, a možda i nikako nije imala pravog biskupa, onog okrenutog narodu, a ne materijalnom. Dok je tako, teško je se nadati nečem dobrom. Lijep pozdrav

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?