Kardinal primio Večernjakovce u nadbiskupiji

Hrvatski političari trebaju konsenzus zbog opstanka u BiH

'30.10..2013. Bosna Srebrena-Reportaza o franjevackoj provinciji Bosna Srebrena. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list'
13.01.2014.
u 09:50

Kardinale je s Večernjakom podijelio gledanja o crkvi, Hrvatima...

Večernjakova novinarska “vojska” prošloga je tjedna pohodila vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i čestitala mu Božić i novu godinu. U ugodnome ozračju dvorane u kojoj uzoriti Puljić organizira prijame u nadbiskupiji otvorilo se na desetke tema, te je u jednome trenutku sve ‘prijetilo’ postati konferencijom za novinare za kolege koje nemaju uvijek prigodu iz prve ruke čuti riječi pastira bosanskohercegovačkih katolika Hrvata.

“Neću uvijek odgovoriti ono što očekujete, nego što ja hoću”, našalio se na na početku ovoga susreta kardinal Puljić. Pa ipak, najviše vremena novinari su ‘ispovijedali’ kardinalu svoje dojmove o hrvatskoj politici, podjelama, kušnjama i novim nesporazumima, dok je pak uzoriti svjedočio o svojim potezima, pozivima na racionalnost, očekivanjima da se s više moralnosti i odgovornosti odnosi prema svome narodu.

Ništa od kukanja

“Mi smo izgubili kredibilitet. Sada nam je jako važno kao hrvatski korpus vratiti kredibilitet. Nećemo to uspjeti ako ne budemo imali strategiju kao cijeli korpus. Oni koji vode stranke, reći ću šatrovački, ‘zaujeli’ su se. Čak lakše s drugima stvaraju kontakte, nego sa svojima. Dapače, više odijuma baca prema onome tko je njegov krvi nego prema onima koji čak imaju putra na glavi. To je ozbiljan problem. Neka oni ostanu svi različiti u svojim strankama, ali da mogu reći jasno - ovo je sada jedinstven stav za hrvatsku opstojnost u BiH. Ispod toga ne ide. Međutim do sada to nisam uspio, niti nagovoriti niti pozvati. Je li to još moguće napraviti, ne znam. Neki mi šapću da još jednom napravim onaj poziv, kao što sam ga napravio kada je papa Benedikt XVI. odstupio. Bojim se to napraviti da ne bi i ovaj sadašnji odstupio (smijeh)”, kaže kardinal Puljić. Veli da bi na Hrvate konačno ozbiljno računali svi kada bi imali zajednički stav.

“Ako bi mi stvorili korpus koji bi bio vjerodostojan, siguran sam da bi svi oni koji rade svoj posao, morali s nama ozbiljno računati. A što neće iskoristiti svoje interese ako im mi to nudimo. Mi ne trebamo kriviti srpske i bošnjačke stranke ili međunarodnu zajednicu što imaju svoje interese, nego mi nažalost nemamo osjećaj da nas netko sve zajedno ovdje predstavlja”, dodao je prvi čovjek Crkve u BiH.

Kompletan sadržaj pronađite u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Komentara 3

1H
1hrvatska2
12:17 13.01.2014.

Tocno tako,ako neces biti slozan,cijeniti i postivati svoje interese.Pa tko ce te uvazavati!Nitko nesmije biti ispred zajednickog dobra!Ma tko i sto bio!

Avatar Izdajnik
Izdajnik
14:29 13.01.2014.

Ma da istina ali ovo sto predstavljaju hrvate svoju imovinu svaki dan debeloo pojacavaju a zivot ode ode i nema popravnog mozemo pricati ali djela djela nepostoje (Jak 2, 20-26) vjera bez djela je mrtva.

1H
1hrvatska2
16:58 13.01.2014.

Ponavljam dobri i posteni ljudi su velika vecina,olosa ima svuda ali su mala manjina.Predlozimo 500 sposobni i posteni,izaberimo ih 50 da stite nase zajednicko dobro i interese nas BH Hrvata. Direktna Demokracija,kao"U ime obitelji"u Hrvatskoj!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?