Izborni zakon neustavan

Hrvatski narod ravnopravnost u ovakvoj FBiH ne može zaštititi

'BiH,21.08.13. Mostar,Dom HDZa,  Dragan Covic sa Sulejmanom Tihicem u Mostaru Photo:Stojan Lasic'
26.01.2015.
u 21:13

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović upozorava da hrvatski narod ne može zaštititi ravnopravnost u ovako organiziranoj Federaciji BiH i najavljuje prijedloge izmjene koncepta izbornih jedinica za razne razine vlasti. “Posljednji opći izbori vrlo jasno ukazuju da je Izborni zakon neustavan i destruktivan i treba ga brzo mijenjati. Te izmjene moraju biti prije sljedećih lokalnih izbora”, poručio je u intervjuu Srni hrvatski član Predsjedništva BiH. Čović ističe da je hrvatski narod “potpuno nestao na jednom značajnom dijelu Federacije BiH i Republike Srpske” te da se ti migracijski procesi vežu za ratna događanja, ali i za ono što se događalo nakon Daytonskog sporazuma. “Tražit ćemo rješenje za reorganizaciju Federacije BiH i omogućavanje normalnog funkcioniranja. Želimo osigurati racionalnost u strukturi vlasti, kao i elemente ravnopravnosti hrvatskog s druga dva naroda”, objašnjava Čović. On ukazuje da se etnička slika potpuno promijenila u posljednjih 25 godina, te da se broj, kako hrvatskog, tako i druge strukture stanovništva, vidno izmijenio, posebno u pojedinim dijelovima BiH. Čović je najavio da će se zalagati za pokretanje televizijskog kanala na hrvatskom jeziku jer se “ravnopravnost konstitutivnog naroda ogleda u pravu na informiranje i obrazovanju na svom jeziku, kao i još puno drugih stvari koje ga definiraju kao konstitutivni narod”. “Zalagat ćemo se da u okviru Javnog RTV sustava BiH imamo kanal na hrvatskom jeziku što je standard demokratskog svijeta, čak i za nacionalne manjine koje tamo žive”, ističe Čović i podsjeća da se o tom pitanju razgovara već desetak godina. Čović naglašava da nijedno rješenje na putu približavanja EU ne može biti prihvaćeno ni od njega, ni od drugih članova Predsjedništva BiH ako nisu sagledani interesi sva tri konstitutivna naroda i svih onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici tih naroda, a žive u BiH. “Siguran sam da će inicijativa EU, kao i izjava koju bi Predsjedništvo BiH trebalo usvojiti, odražavati duh razmišljanja predstavnika i Republike Srpske i svih drugih političkih stranaka koji su bili dio konzultacija s predstavnicima međunarodne zajednice u proteklih nekoliko mjeseci”, precizira Čović. Govoreći o formiranju vlasti na razini BiH, Čović ističe da, kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda, traži tri ministarska i četiri mjesta zamjenika u Vijeću ministara BiH, te da je jedan od zahtjeva, potencijalno, i Ministarstvo vanjskih poslova, a u najgorem slučaju mjesto zamjenika. “Naravno, to je naš zahtjev o kojem moramo napraviti uravnotežen dogovor s predstavnicima druga dva naroda kako bi Vijeće ministara što prije profunkcioniralo i u njemu sjedili najkvalitetniji kadrovi”, precizirao je hrvatski član Predsjedništva BiH. (s)

Komentara 2

RO
rosa
00:40 27.01.2015.

Komunista, čirilica, "najveći Hrvat", kriminal, "akademik", .... Bilo koja od naprijed navedenih riječi su asocijacije na jednog čovjeka koji svu svoju snagu i svoje znanje koristi kako bi ostvario svoj dječački san. San o velikom bijelom dvorcu.

CI
cinbenik
05:48 27.01.2015.

Za 25 godina pod HDZeom,sa MKMPiske politikom su rastkerali HRVTE iz Bosne, a posebno Posavine, a za racun Hercegovine koja je etnicki cista i jako jako bogata ....I ta televizija kao i vecernji ce jope biti u Hercegovini a radtberanima i netreba. Unistavaci Hrvata su uspjeli u naumu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije