Stalno vijeće HBK i Plenković

Važno daljnje zauzimanje za ravnopravan položaj Hrvata u BiH

KT
10.05.2022.
u 19:48

Posebno su prepoznata nastojanja Katoličke Crkve u BiH oko očuvanja identiteta hrvatskog naroda te zalaganja za dijalog i miran suživot među svim narodima i građanima BiH, kao i niz projekata Vlade koji su od značaja za Hrvate u ovoj zemlji.

Redovni polugodišnji sastanak članova Stalnoga vijeća HBK-a na čelu s njezinim predsjednikom nadbiskupom Želimirom Puljićem i s predsjednikom Vlade RH-a Andrejom Plenkovićem održan je 10. svibnja u sjedištu HBK-a u Zagrebu.

Na sastanku su sudjelovali svi članovi Stalnoga vijeća: predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, potpredsjednik HBK-a zagrebački nadbiskup Josip kard. Bozanić; predsjednik Komisije HBK-a za odnose s državom splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečke i pulske biskupije mons. Dražen Kutleša; đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić i gospićko senjski biskup mons. Zdenko Križić. Uz njih na sastanku je sudjelovao i generalni tajnik HBK-a vlč. Krunoslav Novak.

Uz predsjednika Vlade, bili su nazočni njezin potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović; ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek; ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, prenosi Nedjelja.ba. 

Kako je priopćio Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije, sastanak je održan uoči posjeta državnog tajnika Svete Stolice kard. Pietra Parolina Hrvatskoj, s kojim će se sastati i predsjednik Vlade Plenković te razgovarati o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Svete Stolice. Izražena je predanost nastavku dijaloga Vlade i Katoličke Crkve o brojnim društvenim temama.

Razgovaralo se o daljnjoj pomoći Ukrajini koja je žrtva agresije te pružanju potrebne skrbi izbjeglicama, kao i posljedicama ruske invazije i kršenja međunarodnog prava za cijelu Europu. U tom kontekstu, predsjednik Vlade izvijestio je o svom posjetu Ukrajini u povodu Dana Europe te sastancima s ukrajinskim državnim vrhom. Naglasio je kako Hrvatska odlučno stoji uz ukrajinski narod te da je Vlada dosad pružila snažnu financijsku, humanitarnu i svaku drugu pomoć Ukrajini i odlučno podupire njezin europski put, što će i nastaviti činiti.

Predstavnici HBK-a na tragu snažnih nastojanja pape Franje istaknuli su važnost poduzimanja napora oko postizanja mira i što bržeg okončanja rata koji je izazvao brojne ljudske žrtve te velika materijalna razaranja.

Sugovornici su se na sastanku osvrnuli i na aktualnu situaciju u BiH te istaknuli važnost daljnjeg zauzimanja za ravnopravan položaj hrvatskog naroda i boljitak cijele zemlje. Posebno su prepoznata nastojanja Katoličke Crkve u BiH oko očuvanja identiteta hrvatskog naroda te zalaganja za dijalog i miran suživot među svim narodima i građanima BiH, kao i niz projekata Vlade koji su od značaja za Hrvate u ovoj zemlji.
 

Ključne riječi
hbk

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije