prof.dr.sc. Ivan Kolak

Hrvatske vode ukrale rijeku Maticu i Tihaljinu

04.09.2020.
u 20:25

Svake 2–3 godine posljednjih 15 godina ponavlja se isti ekocid koji uzrokuju Hrvatske vode u Zmijavcima (Imotska krajina) prema susjednoj BiH, selima Drinovci, Tihaljina i Klobuk. Izvor rijeke Tihaljine je u Imotskom (Proložac) i normalno radi. Ispod Kamenmosta rijeka Vrljika normalno teče prema istoimenoj rijeci Matici (Drinovci) i rijeci Tihaljini. U Zmijavcima je ista rijeka pregrađena branam,a a voda usmjerena u polja te ne ide svojim prirodnim tokom u Drinovce i Tihaljinu. Obveza Hrvatskih voda prema europskim zakonima je isporučiti 70% vode s izvora te rijeke u susjednu državu radi održavanja biološkog minimuma. Svi problemi rijeke Tihaljine i naroda u trima selima, Drinovci, Tihaljina i Klobuk, nalaze se na spomenutoj brani u Zmijavcima koji već četvrti put potpuno zatvaraju branu kojom su pregradili vodotok rijeke Tihaljine, a vodu okrenuli u polja. Time se stvaraju milijunske štete svake 3-4 godine narodu od granice Republike Hrvatske, a zaštiti prirode Hercegovine nesagledive štete u milijardama kuna. Ovakav ekocid i udar na prirodu nizvodno od Imotskog (općine Grude i Ljubuški) čine ljudi Hrvatskih voda u Zmijavcima. Zatvaranje prirodnog toka rijeke Tihaljine branom u toku izaziva ogromno nezadovoljstvo stanovništva u Hercegovini, uz uništavanje biljnog i životinjskog svijeta.

Zaključak ribara Drinovci – Tihaljina jest da nam ovo ne bi radili ni najveći neprijatelji, a ne susjedi Imoćani. Jer što će biti najesen kada se sada potpuno prazno jezero Nuga napuni vodom, a Hercegovci zatvore branu u Nuglu? Tada će plivati i Kamenmost. Što bi bilo da Hercegovci zatvore dotok vode Vrgorcu, Braču, Hvaru, Pločama i kako bi se osjećali Dalmatinci? Pomor života jedine zapadnohercegovačke rijeke Tihaljine, koja je poznata i pod imenom Trebižat, u rukama je Hrvatskih voda. Osobno sam zvao telefonom direktora Hrvatskih voda i upoznao tajnicu s problemima (jer direktora nema već tri dana), ali nema odgovora. Ti državni činovnici umislili su se da su bogovi pa mogu oduzeti i ukrasti čak i rijeku, a da im se ništa ne događa. Naravno da ću upoznati i EU institucije za vode o učestalim namjernim kršenjima europskih zakona. Poljodjelci, ribari, turisti, prijatelji, žitelji Hercegovine... ogorčeni su na upravu Hrvatskih voda koja već petnaest godina ima neodgovoran odnos prema Hrvatima u Hercegovini. Ovo više nije vodni problem, već i politički sukob Hrvatske i Hrvata u Zapadnohercegovačkoj županiji. Nadajmo se da će novac od štete biti usmjeren u život rijeke Tihaljine za čišćenje, uređenje korita te za pristojan život naroda koji živi od ove rijeke i s rijekom već stoljećima. Slike korita rijeke Tihaljine govore same za sebe. •

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
07:23 05.09.2020.

Koliko im samo treba da shvate s kim imaju posla i da Hrvat s one i ove strane granice nikad nece biti isto.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije